Ponovo aktuelna priča o spajanju Deutsche Banka i Commerzbanka

Stavljajući iznova u opticaj ideju o spajanju Deutsche banke i Commerzbanke, dvije najveće banke u NJemačkoj, nedjeljnik Focus otkriva kako na tome intenzivno radi njemačko Ministarstvo finansija.

Nedjeljnik podsjeća da je zagovornik integracije Deutsche i Commerzbanke aktualni ministar finansija Olaf Scholz.

– Problematično je ako jako i globalna ekonomija poput njemačke, nema isto takve banke koje ga podupiru – smatra ministar Scholz. Focus navodi kako Scholzovo ministarstvo razmatra više scenarija spajanja najvećih njemačkih banaka od kojih je jedan, otkriva nedjeljnik, i mogućnost da njemačka država osigura većinsko vlasništvo u bankama kako bi izvršila njihovu fuziju.

U opticaju je, prema istome izvoru, i mogućnost da njemačka vlada osnuje holding koji bi ostvario vlasničku kontrolu u Deutsche i Commerzbanki i obavio spajanje. Isto tako, Scholzovo ministarstvo navodno je ispitalo mogućnost da se država zaduži kod velikih njemačkih kompanija za ostvarivanje potrebnog broja dionica dvaju banaka.

U Commerzbanki država je dioničar s 15 posto udjela, što je čini najvećim pojedinačnim vlasnikom. Vlasnička struktura Deutsche banke još je razmrvljenija, s oko 600 000 dioničara među kojima je i država, s tim da najveći pojedinačni dioničar ima svega 4,76 posto vlasništva.

Prethodnu seriju spekulacija o objedinjavanju najvećih njemačkih banaka podstaklo je preuzimanje vlasničkih udjela u Deutsche i Commerzbanci od strane fonda Cerberus tokom prošle godine. O toj integraciji se u njemačkim medijima pisalo i govorilo i tokom 2016., kada je država uspjela donekle da konsoliduje poslovanje Commerzbanke koja se našla u problemima nakon svjetske finansijske krize 2008..

I za Deutsche banke se vjeruje da bi joj integracija udahnula novu snagu. Komentarišući ideju o spajanju dvije najveće banke, Bloomberg napominje kako Deutsche banka ima najmanju tržišnu kapitalizaciju među najvećim evropskim bankama poput francuskih BNP Paribasa i Societe Generalea i švajcarske UBS banke. Magazin primjećuje i kako razloge oklijevanju Njemačke da priđe toj integraciji valja tražiti i u tome što dvije banke zajedno imaju oko 80 hiljada zaposlenih, među kojima bi mnogi postali višak ako bi se stvorila jedna banka.

Check Also

Hipotekarna banka mijenja limit za beskontaktna plaćanja platnim karticama

U periodu od 19.03. do 12.04.2019. godine biti izvršena promjena limita za beskontaktna plaćanja platnim …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *