Bogatstvo Tima Kuka, direktora Apple-a, vrijedi 625 miliona dolara

Dodajte komentar

Bogatstvo Tima Kuka vrijedi 625 miliona dolara. Njegov kapital uvećavao se uporedo sa rastom profita kompanije. U 2018. godini Apple je postao prva američka kompanija ikada koja vijredi trilion dolara, piše Biznis Insajder.

Ali u poređenju sa kolegama iz tehnološkog svijeta, Kuk je prilično “siromašniji”. Tako, na primjer, Lari Pejdž, osnovač Googlea, vrijedi 53 milijarde dolara, a Mark Zakerberg, osnivač FAcebooka, ima kapital vredan nešto manje od 70 milijardi dolara. Džef Bezos, direktor Amazona, je prvi biznismen u savremenoj istoriji, čije bogatstvo vrijedi preko 100 milijardi dolara.

Za razliku od većine, Tim Kuk poznat je po tome da ne vodi raskošni stil života.

“Volim da se stalno podsjećam odakle sam došao, a život u skromnom okruženju mi pomaže u tome”, riječi su kojima je objasnio zašto ne živi luksuzno u skladu sa svojim prihodima, aludirajući na svoje porijeklo.

On potiče, naime, iz skromne porodice iz Alabame. Otac mu je bio radnik na brodogradilištu, a majka je radila u farmaciji.

Kada je unaprijeđen na mjesto izvršnog direktora Apple-a 2011. godine njegova osnovna plata iznosila je 900.000 dolara, da bi u 2017.godini porasla na tri miliona dolara. Uz platu, on dobija i gotovinski bonus u skladu sa razvojem kompanije, koji je povećao njegove prihode na 12 miliona dolara. Ali njegov najvažniji kapital su akcije Apple-a vrijedne 622 miliona dolara. Uz to, kupovinom akcija Najkija vrijednih 3,4 miliona američkih dolara postao je član upravnog odbora te kompanije.

Pa, kako lider Apple-a troši svoje bogatstvo?

Sasvim drugačije od drugih izvršnih direktora tehnoloških giganata.

U 2012. godini kupio je kuću u Palo Altu od 2.400 kvadratnih metara, za 1,9 miliona dolara, iako kuće u tom kraju koštaju oko 3,3 miliona dolara. Ali njegova skromnost se ne zaustavlja na tržištu stambenih jedinica. On navodno kupuje donji veš na Nordstromovoj polugodišnjoj rasprodaji.

Veliki je zagovornik altruizma. Novac daje i za opšte dobro i podstiče svoje zaposlene da isto čine. Tako je 2011. godine pokrenuo program za dobrotvorne donacije. Tokom proteklih deset godina, Apple je donirao 130 miliona dolara pomoći RED-u u borbi protiv AIDS-a, 100 miliona dolara dao je za unaprjeđenje raznovrsnosti u tehnologiji, 50 miliona dolara za bolnice….

On, zapravo, radi sve što i drugima govori da treba da rade. Tako je i donirao novac borbi za građanska prava, a preko 23.000 deonica Apple-a vrednih nešto manje od pet miliona dolara dao je u nepoznate dobrotvorne svrhe. Prikupljao je sredstva za kampanju Baraka Obame i Hilari Klinton, a 2016. je donirao 236.000 dolara u izborni fond Hilari Klinton.

Altruizam je i dio njegovih planova za budućnost. Dio novca želi da uloži u školovanje svog nećaka, a nakon njegove smrti želi da njegovo bogatstvo bude ostavljeno u svrhe dobra.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *