Sjeveru polovina od poreza na dohodak

Dodajte komentar

Predlog zakona o finansiranju lokalne samouprave kojim se, pored ostalog, povećava iznos prihoda od poreza na dohodak fizičkih lica koji pripada opštinama, usvojen je u četvrtak kasno uveče na sjednici Vlade kojom je predsjedavao premijer Duško Marković. Njime se, kako je potcrtano, uspostavlja povoljan regulatorni okvir za podršku razvoju opština na sjeveru i obezbjeđuje njihova finansijska stabilnost.

“Shodno predloženim zakonskim odredbama, ustupa se 12 odsto opštini koja pripada Primorskom regionu, 14 odsto Središnjem regionu, osim Glavnog grada kojem se ustupa 15 i Prijestonice 18 odsto, a 50 odsto opštini koja pripada Sjevernom regionu, osim opštini koja ima do 3.000 stanovnika kojoj se ustupa 70 odsto”, kazala je juče na konferenciji za novinare generalna direktorica Direktorata za lokalnu samoupravu i privredna društva u većinskom vlasništvu države Suzana Mugoša.

Takođe su donesene izmjene brojnih zakonskih rješenja za lokalne prihode, sistem fiskalne egalizacije, planiranje i izvršenje opštinskih budžeta, ali i sredstvo smanjenja razlika u finansiranju lokalnih samouprava kao posljedica regionalnih razlika.

Uz Predlog zakona o budžetu za 2019. godinu, usvojene su i Projekcije makroekonomskih i fiskalnih pokazatelja za period od 2018. do 2021. godine, koje su polazište budućeg Programa ekonomskih reformi za Crnu Goru 2019-2021, “najznačajnijeg dokumenta u okviru ekonomskog dijaloga Crne Gore i Evropske komisije”. Projekcijama su date procjene prihoda i potrošnje budžeta, stanja državnog i javnog duga, pregled spoljnjih faktora koji utiču na rast i pretpostavke za ostvarenje makroekonomskih projekcija do 2021. godine.

“Na osnovu indikatora, kao i očekivanim kretanjima u drugoj polovini godine, procijenjeno je da će crnogorska ekonomija u 2018. imati realnu stopu rasta od 4,1 odsto, dok je procijenjeni rast zaposlenosti u 2018. godini 2,2 odsto”, zaključak je posljednje sjednice Vlade.

Izvor: Dnevne novine

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *