Zakon o planiranju i izgradnji se mora mijenjati

Zakon o planiranju i izgradnji, sa aspekta arhitektonske struke je neprimjenjiv i mora se mijenjati, poručeno je juče sa okruglog stola Strukovne komore arhitekata Inženjerske komore Crne Gore (IKCG).

Oni će sa ostalim komorama IKCG Ministarstvu održivog razvoja uputiti prijedlog izmjena i dopuna ovog zakona, koji će počivati na zaključcima okruglog stola, koji se bavio primjenom zakona sa aspekta arhitektonske struke.

Iskustva

– Godina primjene novog zakona je dovoljan rok da analizaramo efekte. Najmanje smo bili zadovoljni segmentom planiranja prostora, za koji smo na javnoj raspravi davali drugačije prijedloge, jer je to ključni segement u sistemu upravaljanja prostorom – kazala je predsjednica Komore arhitekata Maja Velimirović Petrović i istakla da zakon nije u punom kapacitetu dok se ne usvoji plan generalne regulacije, koji bi trebalo da bude usvojen 2020. godine.

– Do tada smo u nekom procjepu i imamo puno praznina u sistemu, kao što je – ko može i ko su lica koja izrađuju planove- kazala je Velimirović Petrović i naglasila da je pitanje kako će se planirati u sljedeće dvije godine.

Profesor Arhitektonskog fakulteta i glavni državni arhitekta Dušan Vuksanović kazao je da je u toku izrada državnih smjernica razvoja ahitekture.

– Uskoro će krenuti javna rasprava o smjernicama, na kojim radi tim koji sam predložio. Konsultovali smo slična dokumenta iz okruženja, prije svega Hrvatsku, Sloveniju i Austriju i zaključili da njihove smjernice dolaze iz drugačijih sredina sa različitim stepenom civilizovanosti društva, kulture građenja – naveo je Vuksanović, ističući da je dogovoreno da smjernice budu usvojene u februaru naredne godine.

Pobjeda

Check Also

Sem Konif Alende je novi Spark.me 2019 govornik

Organizacioni tim Spark.me, jedne od najvećih marketinških konferencija u Jugoistočnoj Evropi, koja je zakazana za …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *