Slovenska obala u Budvi prioritet

Dodajte komentar
Budva

Pri izradi Nacrta Programa privremenih objekata u zoni morskog dobra Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore je predložilo resornom ministarstvu brisanje oko 80 objekata duž crnogorske obale koji svojim izgledom nisu primjereni turističkoj ponudi u najekskluzivnijoj zoni, posebno u blizini hotela sa 4 i 5 zvjezdica.

Stav Javnog preduzeća je da radikalan pristup uklanjanju privremenih objekata ne može biti adekvatno rješenje na područjima za koja još uvijek nije predviđeno plansko uređenje. Ovo se prioritetno odnosi na prostor ispod glavne pošte u Budvi i Slovensku obalu. Ljetnja sezona u Budvi počinje već od marta, a zbog dužine trajanja procedura pri sprovođenju Programa privremenih objekata već sada može doći do određenih kašnjenja sa njenom pripremom. Stoga redukciju privremenih objekata za predstojeću sezonu treba planirati u realnim okvirima, te početi sa aktivnostima na sveobuhvatnom uređenju problematičnog područja u Budvi.

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom je spremno da ovoj lokaciji pristupi kroz plansko i transparentno uređenje šetališta i pratećih sadržaja, uz potpunu promjenu vizuelnog identiteta destinacije. Kao primjer dobre saradnje između dvije javne institucije očekujemo da Opština Budva uzme proaktivno učešće u aktivnostima koje smo inicirali za uređenje Slovenske obale, potom i obalne zone u Bečićima.

Ovih dana je aktuelna priprema terena za izgradnju 400 metara šetališta “Lungo mare” u Krašićima. Upravo kroz zajedničko djelovanje Opštine Tivat i državnih organa, ovo je dobar primjer odlučnosti da se uz sve poteškoće i komplikovane procedure sprovede javni interes – izgradnja modernog šetališta sa sadržajima koji će obalni pojas Krašića učiniti ljepšim i ugodnijim za život mještana i privlačnijim za posjetioce i turiste.

Podsjećamo da je kroz ovakav model saradnje Javnog preduzeća i opštine rekonstruisano šetalište “Pine”,šetalište “Pet Danica”, šetalište “Dobrota”, dok su u završnoj fazi izrade projekti za uređenje obalne zone u Čanju i šetališta, saobraćajnice i trga Sutomoru.

Ovakvo plansko uređenje zapravo je preduslov smanjenju broja privremenih objekta, unapređenju i razvoju zone morskog dobra i podizanju kvaliteta standarda turističke ponude i destinacije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *