Počelo je. Zvanično pokrenut prvi robotski taksi-servis (video)

Dodajte komentar

Ovo je robotski taksi-servis! Ovo je budućnost“! Tim je riječima novinar The Verga opisao Waymo One, autonomni taksi-servis koji je Google, tj. Waymo pokrenuo u Phoenixu, no dodao je i kako je sama vožnja u takvim automobilima kojima upravlja računar prilično dosadna – što je dobra stvar. Naime, tokom vožnje uopšte se ne stiče utisak da vozilom upravlja računar (tome doprinosi i činjenica što se za volanom ipak nalazi osoba spremna da preuzme kontrolu nad vozilom) te je vožnja sigurna, ugodna i prilično oprezna.

Zanimljivo, prema vozačima koji već neko vrijeme dijele cestu s autonomnim računarima, upravo su prevelik oprez i pridržavanje saobraćajnih pravila neki od minusa robotskih vozača jer u situacijama u kojima se od vozača očekuje da bi mogli prekršiti sobraćajna pravila, računari to ne rade i takve su situacije često znale da zbune vozače u Phoenixu, u kojem Waymo već neko vrijeme testira svoj autonomni servis.

Waymo ne želi da žuri s ovim servisom i odmah ga omogućiti svima i svuda, već će se njihova autonomna vozila kretati samo u određenim dijelovima grada i biće dostupna samo ljudima koji su bili dio testnog projekta.Također, iako imaju dozvolu za taksi-servis u kojem neće biti vozača, na početku će s prednje strane ipak sjedjeti backup vozač koji bi trebalo da spiječi nesreće i tragedije u slučaju da računar donese neku pogrešnu odluku.

Budućnost je zaista stigla!

Korisnici će taksi pozvati jednostavno putem mobilne aplikacije u koju će upisati destinaciju, a prikazaće im se cijena koju će morati platiti. Unutar automobila sa zadnje strane prednjih sjedišta nalaze se ekrani na kojima putnici mogu vidjeti sve što “vide” i senzori na automobilu – predviđeno kretanje automobila u kojem se nalaze te druga vozila i pješake.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *