Nove optužbe za pranje novca potresaju Deutsche Bank

Dodajte komentar

Deutsche Bank brani se protiv novih optužbi o pranju novca u četvrtak nakon što je list Financial Times objavio da je ta banka obavila transakciju vrijednosti od 31 milijardu eura više nego što se prije mislilo za upitne fondove Danske Bank.

Portparol Deutsche Bank odbio je da komentariše članak objavljen u tom listu. On je međutim kazao da nije odgovornost banke da provjerava korisnike te da su poslovne veze s Danske bank prekinute 2015.

Ta se svota pribraja svoti od 150 milijardi dolara koje je Deutsche bank oprala za estonsku podružnicu Danske Bank u razdoblju 2007-2015, što znači četiri petine protoka novca klijenata Danske Bank u Rusiji i bivšem Sovjetskom Savezu, objavio je Finacial Times citirajući osobe upoznate s problemom.

“Proteklih godina stalno smo jačali napore protiv pranja novca i utaje poreza”, izjavio je glavni finansijski direktor Deutsche Bank James von Moltke.

Banka je takođe pod istragom u odvojenom njemačkom slučaju povezanom s tzv. Panamskim dokumentima.

Njemački istražitelji protekle nedjelje su pretraživali frankfurtske kancelarije Deutsche Bank u sklopu istrage o tome jesu li zaposleni Deutsche Bank određenim klijentima pomagali pri otvaranju bankovnih računa u poreskim oazama.

Zviždač koji je otkrio navodno pranje novca u koje je uključena Danske bank rekao je prošli mjesec da je jedna velika evropska banka pomogla u obradi sumnjivih transakcija do 150 milijardi dolara. Izvor direktno upoznat s problematikom tvrdi da se to odnosi na Deutsche Bank, navodi Reuters.

Deutsche Bank rekla je samo da je obradila uplate za Danske Bank no da su prekinuli s njom veze nakon što su identifikovane sumnjive transakcije.

Dionice njemačke banke pale su za 4 posto u četvrtak, što je najnoviji udarac pokušaju izvršnog direktora Christiana Sewinga da stabilizuje banku nakon tri godine gubitaka pod prijašnjom upravom.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *