“Mate Rimac je evropski Elon Musk”

Dodajte komentar

Mate Rimac, vlasnik proizvođača električnih automobila, kompanije Rimac Automobili, gostovao je kod bivšeg svetskog prvaka Formule 1, Nika Rosberga.

Rozberg na svom YouTube kanalu objavljuje podcast “Beyond Victory”, a ovaj put ugostio je hrvatskog inovatora i preduzetnika, prenosi Index.hr.

Pričali su o svemu – o Rimčevim počecima, o tome zašto kompanija Rimac Automobili uopšte postoji, o Rimčevim poteškoćama u životu, o odgovornosti koju nosi pozicija šefa tako velike firme…

“Prvo sam bio zainteresovan za tehnologiju i išao u tehničku srednju školu. Nisam bio dobar učenik”, rekao je Rimac Rozbergu, koji se pitao kako loš učenik može stvoriti nešto tako nevjerovatno.

“Na internetu sam vidio kako ljudi stavljaju motor jednog auta u drugi auto. Na umu sam imao nešto zanimljivije, nešto što još niko nije učinio. Krenuo sam da se trkam električnim autom protiv automobila koji imaju motore s unutrašnjim sagorijevanjem”, rekao je Rimac.

Prije sedam godina Rimac je srušio pet FIA i Ginisovih rekorda za najbrže ubrzavajuće električne automobile. Od 0 do 100 km/h njegovom BMW-u na struju trebale su 3,3 sekunde.

Prvi C_Two modeli biće isporučeni za 2020. godine

Rozberg je Rimca pitao i o njegovom novom modelu C_Two.

Rimac je najavio da će prvi automobili biti isporučeni za dvije godine. On je u razgovoru sa bivšim prvakom Formule 1 otkrio i da je htio stvoriti biznis od svih svojih silnih ideja, u čemu je na kraju uspio.

Ipak, njegov posao zahtijeva puno odgovornosti i priznao je da mu ostaje malo vremena za njemu zanimljiv tehnološki dio posla.

“Bilo mi je teško da nađem investitore od prvog dana, a teško mi je i danas. Ilon Mask je rekao da je najteža stvar u njegovom životu bila očuvati auto-kompaniju u životu. Meni je svaki dan jednako težak”, priznao je Rimac..

Pogledajte cijeli intervju:

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *