Bogatstvo domaćinstava u SAD skočilo za dvije hiljade milijardi dolara

Jačanje vrijednosti akcija na berzi, čija vrijednost je u međuvremenu ponovo pala, podstaklo je porast neto vrijednosti imovine američkih domaćinstava na rekordnih 109 hiljada milijardi dolara u kvartalu od jula do septembra.

Američka centralna banka (Fed) saopštila je da je imovina Amerikanaca u akcijama i drugim fondovima porasla na 1200 milijardi dolara. Vrijednost domova porasla je 200 milijardi dolara. Druga imovina, kao što su bankovni računi, takođe se povećala.

Ukupna neto imovina porasla je za dvije hiljade milijardi dolara sa gotovo 107 hiljada milijardi na 109 hiljada milijardi dolara u kvartalu od aprila do juna.

Veće bogatstvo domaćinstasva može da pomogne privredi povećanjem privatne potrošnje.

Medjutim, od velike recesije bogatstvo u SAD je sve više koncentrisano, tako da samo 10 odsto američkog stanovništva poseduje 84 odsto svih akcija.

Od kvartala jul-septembar obuhvatenim izvještajem Feda, bogatstvo domaćinstava je dosta pogodjeno i moglo bi da bude u padu i u posljednja tri mjeseca 2018. godine.

Berzanski indeks S&P 500 je dostigao rekordno visok nivo 20. septembra i zatim je postepeno padao u oktobru i novembru. On je takodje naglo pao i zbog strahovanja od trgovinskog rata SAD i Kine i potencijalnog usporavanja američkog i globalnog ekonomskog rasta.

Indeks S&P 500 danas je pao dodatnih dva odsto u trgovanju sredinom dana i bio je 9,8 odsto ispod svog vrhunca.

Check Also

Monteput i IRF potrisali ugovor o kreditu za izgradnju elektro napajanja za autoput (video)

Kompanija Monteput potpisala je sa Investiciono razvojnim fondom (IRF) ugovor o kreditu za izgradnju elektro …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *