Sindikat prosvjete traži od Vlade povećanje plata

Dodajte komentar

Povodom izjave premijera Duška Markovića i ministra prosvjete Damira Šehovića, da će se u 2019. izdvojiti znatna sredstva za prosvjetu i zdravstvo, Sindikat prosvjete juče je poručio da “bez uvažavanja značaja i adekvatnog nagrađivanja zaposlenih u obrazovanju naročito onih koji te namjere treba da sprovedu, neće biti napretka u postavljenim ciljevima”, kao ni reforme obrazovanja, koju podržavaju.

Oni su pozvali Vladu da u fokus vrati pitanje materijalno-socijalnog položaja prosvjetnih radnika, “što je preduslov za uspješno sprovođenje reformi i funkcionisanje cjelokupnog obrazovnog sistema”.

“Profesije prosvjetnih i zdravstvenih radnika su najpotcjenjenije u našem društvu. Porazna je činjenica da su zarade zaposlenima u obrazovanju i dalje ispod državnog prosjeka. Prosvjetni radnici se iz godine u godinu pozivaju na strpljenje, iako im već dugi niz godina zarade nijesu uvećavane”, saopštili su iz Sindikata prosvjete piše Pobjeda.

Oni, kako tvrde, preduzimaju različite aktivnosti kako bi se poboljšao status i uslovi rada zaposlenih u prosvjeti, uzevši u obzir da im se posao višestruko povećao i postao složeniji i odgovorniji, a da je njihov socijalno-ekonomski status višestruko pogoršan.

Sindikat prosvjete je, u martu ove godine, uputio Vladi i Ministarstvu prosvjete zahtjev za pregovore o povećanju zarada u obrazovanju i inicijativu u vezi sa usklađivanjem Granskog kolektivnog ugovora za oblast prosvjete sa Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru.

Navode da je na zahtjev Sindikata prosvjete oformljena radna grupa za usklađivanje Granskog kolektivnog ugovora za oblast prosvjete sa Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, ali da nakon dogovora o usklađivanju, Ministarstvo finansija nije dalo saglasnost za sredstva u iznosu od skoro četiri miliona eura koliko bi bilo potrebno predvidjeti budžetom za narednu godinu za korekciju koeficijenata.

“Zahtijevamo da se budžetom za 2019. godinu predvide sredstva za ono što je već dogovoreno na radnoj grupi u vezi sa povećanjem koeficijenata za najniži i najviši stepen, kao i sredstva za povećanje zarada svim zaposlenima u obrazovnom sistemu i predlažemo da se od predviđenih 40 miliona za obrazovanje, dio sredstava izdvoji za poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih u obrazovanju”, poručili su iz Sindikata.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *