Objavljene kompanije koje su imale pristup podacima korisnika Facebooka

Facebook je određenim kompanijama, među kojima su Netflix i Airbnb, omogućio privilegiran pristup korisničkim podacima, pokazali su dokumenti koje je u srijedu objavio zastupnik u britanskom parlamentu

Aplikacija za pronalaženje partnera Badoo i za usluge prijevoza Lyft takođe su bile na listi kompanija koje su imale tu privilegiju, prema podacima koje je objavio Damian Collins.

Dokumente je dobio od programerske kompanije za razvoj aplikacija Six4Three koja trenutno vodi sudsku bitku s Facebookom.

“Dokumenti koje je Six4Three prikupio za svoj neutemeljen slučaj samo su dio priče i predstavljeni su na način koji obmanjuje, bez šireg konteksta2, rekao je portparol Facebooka.

Objavljena prepiska uključuje mailove koje je Zuckerberg razmjenjivao s višim direktorom Justinom Ostrofskim 2013.,a u kojima se zabranjuje pristup podacima Vineu, usluzi za razmjenu videosadržaja u vlasništvu Twittera.

Dodaju nove aplikacije

Među mailovima su i oni između Facebooka i nekoliko drugih tehnoloških kompanija u kojima pristaje dodati neke nove aplikacije na listu onih koji već imaju pristup korisničkim podacima s Facebooka.

Osim Badooa, tu su bile uključene i aplikacije za upoznavanje Hot or Not i Bumble.

Međutim, nekima je pristup podacima bio odbijen, uključujući uslugu za prodaju ulaznica Ticketmaster, poslužitelj kratkih videosadržaja Vine u vlasništvu Twittera i aplikacije Airbiquity.

U kompaniji kažu da su, kao svaka druga kompanija, imali interne razgovore o raznim načinima pomoću kojih žele izgraditi održiv poslovni model.

“Činjenice su jasne. Nikada nismo prodali podatke naših korisnika”, tvrde u Facebooku.

“Dokumenti van konteksta”

Oglasio se i osnivač Facebooka, Mark Zuckerberg. U podužem postu koji je napisao na svom profilu, tvrdi da su objavljeni mailovi dio interne komunikacije te su, s obzirom na to da se radi samo o dijelu prepiske, izvađeni iz cjelokupnog konteksta rasprave o promjenama na platformi tokom 2014.-2015. godine.

Zuckerberg tvrdi kako su se tijekom vremena pojavili developeri s aplikacijama koji su počeli koristiti podatke Facebookovih korisnika te su iz tog razloga u 2014. godini najavili promjenu cijele platforme. Sve to je, tvrdi, bilo s ciljem da se drugim aplikacijama ograniči pristup podacima.

“Jedna od tih aplikacija koja više nije mogla raditi na našoj platformi bila je i ona koja je podatke prodala Cambridge Analytici, napisao je Zuckerberg i dodao kako su neke od aplikacija naknadno podnijele tužbe protiv Facebooka zbog promjene platforme i da je siguran kako će te sudske postupke dobiti“, navodi Zuckerberg.

(Zimo)

Check Also

Monteput i IRF potrisali ugovor o kreditu za izgradnju elektro napajanja za autoput (video)

Kompanija Monteput potpisala je sa Investiciono razvojnim fondom (IRF) ugovor o kreditu za izgradnju elektro …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *