Koja je pozadina hapšenja finansijske direktorice Huawei-ja

Finansijska direktorica kineskog proizvođača pametnih telefona Huawei Meng Wanzhou uhapšena je na zahtjev vlasti Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Vankuveru.

Prema kanadskom listu “The Globe and Mail” američko Ministarstvo pravde Wanzhou tereti za kršenje sankcija. Prema insajderu, kćer osnivača Huawei-ja Ren Zhengfei optužena je da je prekršila američki trgovinski embargo protiv Irana. Ministarstvo pravde SAD odbilo je da komentariše. Na finansijskim tržištima cijene dionica Huawei-ja su pale.

Kineska ambasada u Otavi oštro je protestovala protiv hapšenja Mengove govoreći o ozbiljnom kršenju “ljudskih prava žrtve”,

“Vlasti bi morale odmah ispraviti svoju grešku i pustiti menadžera koji nije prekršio ni kanadski niti američki zakon”, navela je ambasada.

Huawei je potvrdio hapšenje u saopštenju za javnost. Grupa je primila samo nekoliko informacija, u kojima se njihov menadžer optužuje, ali im nije poznato o kakvom prekršaju je riječ.

“Huawei se pridržava svih zakona i propisa, uključujući izvozne kontrole Ujedinjenih nacija, sankcija SAD-a i EU-a”, navode iz Huawei-ja te dodaju da je Meng uhapšena kada je željela da presjedne iz jednog u drugi voz na kanadskom aerodromu.

Međutim, u SAD se već neko vrijeme provlače medijski izvještaji, prema kojima sudske vlasti vode istragu protiv kineskog dobavljača opreme za telekomunikacije. Wall Street Journal je još u aprilu pisao da je firma Huawei-jau Iranu pod kriminalnom istragom. Prema tvrdnjama vlasti, sumnja se da je Huawei još od 2016. godine izvozio proizvode Iranu. Prema New York Times-u, to se takođe odnosi na sankcije protiv Sjeverne Koreje.

U nekoliko zemalja, Huawei se optužuje da je suviše blizu kineskom rukovodstvi i bezbjednosnim i obavještajnim službama u zemlji. Konkretno, SAD vide Huawei kao prijetnju njihovoj cyber sigurnosti i strahuju da tehnologija grupe može biti kapija za kinesku špijunažu. Istovremeno, Huawei je veliki konkurent američkih kompanija. Kompanija je u potpunosti isključena iz snabdijevanja državnih agencija i njihovih izvođača radova. U Njemačkoj postoje zabrinutosti o saradnji sa Huawei-jom.

Britanska telekomunikaciona grupa BT Group u srijedu je uklonila opremu kompanije Huawei iz postojećih 3G i 4G mreža. Njima su se priključili i bivši državni monopolisti Australije i Novog Zelanda. Prethodno, MI6 je klasifikovao Huawei kao potencijalni sigurnosni rizik.

Check Also

Za prodaju pasoša prijavile se 22 firme

Na javni poziv za izbor agenta za posredovanje prilikom aliciranja za sticanje crnogorskog državljanstva kroz …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *