Karta najboljih univerziteta u Evropi

Britanski list specijaliziran za visoko obrazovanje “Times Higher Education” svake godine objavljuje rang-listu svjetskih univerziteta, na kojoj je više od 1250 najboljih univerziteta na svijetu.

A češki lingvista, matematičar, kartograf Jakub Marijan (Marian) na svom je blogu, na kojem objavljuje edukativne geografske karte s različitim podacima, objavio i kartu Evrope s brojem vrhunskih univerziteta u svakoj zemlji.

Za kriterijum je uzeo ulazak u prvih 500 na posljednjoj rang-listi Times Higher Educationa.

Jedino Mađarska, Češka i Estonija imaju po jedan vrhunski univerzitet u istočnoj Evropi

Sve zemlje bivše Jugoslavije, Albanija, Bugarska, Rumunija, Poljska, Ukrajina, Moldavija, Bjelorusija, Litvanija i Latvija, nemaju nijedan univerzitet među najboljima.

Ipak, čak i Estonija, zemlja s manje od milion i po stanovnika, ima jedan univerzitet među 500 najboljih na svijetu, po ovoj statistici. Mađarska i Češka takođe imaju po jedan. S druge strane, zemlje zapadne Evrope stoje neuporedivo bolje.

Njemačka ima 44 vrhunska univerziteta, Velika Britanija 58, Francuska 21, Italija 33, a relativno male zapadnoevropske zemlje takođe ne stoje loše: Irska ima 7 vrhunskih univerziteza, Danska i Austrija po 6, Švedska 11, a Švajcarska 9.

S obzirom na broj stanovnika, najbolje stoje skandinavske zemlje

No budući da ova statistika ne uzima u obzir broj stanovnika i studenata u nekoj zemlji, a logično je očekivati da će veća zemlja imati više univerziteta, pa tako i više vrhunskih nego manja zemlja, Marijan je izradio još jednu kartu. Na ovoj je izračunao broj studenata na univerzitetima koja spadaju među 500 najboljih na svijetu na hiljadu stanovnika neke zemlje.

Check Also

Sekulić: Vlada cijenom struje vodi računa o najugroženijima i racionalnoj potrošnji

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić u intervjuu portalu CdM tvrdi da odlukom o ukidanju naknade (za …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *