Tri giganta u trci za najvrijedniju kompaniju na svijetu

Dodajte komentar

U tesnoj trci za najvrijedniju kompaniju svijeta nalaze se tri korporacije, nakon što se tehnološkim gigantima Appleu i Microsoftu priključio Amazon, firma za internet prodaju.

Na kraju berzanskog trgovanja krajem prošle nedelje prvi je bio Microsoft sa 860 milijardi dolara vrijednosti, ali je početkom ove nedjelje vodstvo preuzeo Amazon koji je narastao na 866 milijardi, da bi prvo mjesto potom pripalo Appleu, čija je ukupna vrijednost deonica dostigla 877 milijardi dolara.

Microsoft je prošle nedjelje preuzeo vodstvo najvrijednijih kompanija, mesto na kojem nije bio od 2002. godine. Vrijednost Microsofta se više nego utrostručila, od kad je 2014. rukovodstvo preuzeo Satja Nadela. On je ubrzao tranziciju korporacije prema uslugama baziranim na oblaku (cloud-based services).

Apple je u avgustu postala prva kompanija u svijetu koja je premašila vrijednost od bilion dolara, ali su problemi s iPhoneom, kao i najava da više neće objavljivati koliko ih je prodato, snizili cijenu dionice.

Amazonu se takođe dogodila slična rasprodaja dionica, koja im je snizila cijenu. Amazon je samo mjesec dana nakon Applea, u septembru, postala druga kompanija koja je dostigla bilion dolara.

Međutim, investitori su očekivali bolju prognozu prihoda od strane Amazona, u vezi pretpraznične prodaje. Analitičari Wall Streeta očekivali su 3,9 milijardi dolara poslovnih prihoda u četvrtom tromjesečju, dok ih je Amazon snizio, procijenivši da će oni iznositi između 2,1 i 3,6 milijardi.

Cijena obije kompanije bila je pogođena kinesko-američkim trgovinskim ratom. Svaka nova najava carina od strane američke administracije rušila je cijenu deonica Amazona, jer je s carinama – rasla i cijena proizvoda u ponudi.

Američki predsjednik Donald Trump do nedavno je prijetio da će uvesti carine i na mobilne telefone i laptopove koji se proizvode u Kini, gdje Apple ima fabrike.

Cijene deonica su počele da se oporavljaju ove nedjelje, nakon što su američki i kineski predsjednik najavili da neće eskalirati situaciju i uvoditi dodatne carine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *