Wall Street

Tehnološki giganti izgubili 141 milijardu dolara tržišne vrijednosti

Juče su gubici najvećih tehnoloških kompanija na berzama bili toliki da bi se od njih mogao kupiti cijeli McDonald’s. Naime, vrijednost akcija kompanija Facebook, Apple, Amazon, Netflix i Alphabet, vlasnika Google-a, survala se u utorak, čime su one izgubile 141 milijardu dolara tržišne vrijednosti. Drugim riječima, njihova vrijednost je u prosjeku pala za 4,5 odsto.

Najveći gubitnik u ovoj postavi bio je Amazon čije akcije su pale za šest odsto. On je izgubio 51 milijardu dolara. To je otprilike cijena cijelog General Motors-a.

Odmah iza njega je Apple, sa svojim minusom od četiri odsto odnosno od 39 milijardi dolara. Ostali iz pomenute grupe su zabilježili manji pad.

No, pored njihove, i vrijednost Microsoft-a se smanjila za tri odsto, odnosno za 27 milijardi dolara.

Ovaj pad vrijednosti poznatih i moćnih kompanija zabrinuo je zapadne medije koji masovno pišu o mogućim uzrocima istog. No, ne može se reći da se desio potpuno neočekivano. Rasprodaja akcija tehnoloških giganata dešava se već mjesecima zbog opreza investitora uzrokovanog usporavanjem privrednog rasta i strožijom regulativom.

Check Also

Žugić izabran za predsjednika Odbora direktora Luke Bar

Za predsjednika Odbora direktora Luke Bar na konstitutivnoj sjednici jednoglasno je izabran Vojin Žugić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *