Smjena na vrhu najtraženijih plemenitih metala – paladijum vrijedniji od zlata

Dodajte komentar

Zlato je zbacilo s vrha potražnje njegov sestrinski metal, konstaruje Bloomberg analizirajući najnoviji rast cijena paladijuma na svjetskom tržištu. Paladijum je, uz zlato, srebro i platinu, jedan od plemenitih metala s raširenom primjenom u privredi, a trenutno je najtraženiji u autoindustriji.

Bloomberg se osvrće na najnovije pokazatelje trgovanja metalima za neposrednu isporuku na londonskoj berzi prema kojima paladijum dostiže cijenu od hiljadu i 252 dolara za uncu, dok je cijena zlata hiljadu i 251 dolar za uncu.

“Snabdijevanje paladijumom vrlo je ograničena, tako da je za cjenovne odnose paladijuma i zlata važno koliko su slabe ili jake ponude oba proizvoda”, kazao je za Bloomberg Chirag Seth, konzultant londonskog Metal Focusa.

Rast potražnje za paladijumom dovodi se u vezu s pojačanom primjenom tog metala u uređajima za kontrolu izduvnih gasova u automobilima. Budući da se katalizatori od paladijuma koriste kod ‘benzinaca’ koji su trenutno traženiji od ‘dizelaša’, zbog poznatih afera s krivotvorenjem pokazatelja o zagađivanju dizel motora, i to je doprinijelo rastu potražnje za paladijumom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *