Optužnice protiv četiri osobe zbog Panamskih papira

Dodajte komentar

Američko federalno tužilaštvo podiglo optužnice protiv četiri osobe optužene za umiješanost u međunarodnu finansijsku prevaru, poznatu kao “Panamski papiri”.

Kako navodi AP, to su prve optužnice podignute u SAD za taj skandal, i u njima se u 11 tačaka navode optužbe za zavjeru, prevaru, izbjegavanje poreza i pranje novca. Optužena su dva njemačka državljanina, jedan Amerikanac, kao i jedan državljanin Paname.

Rojters navodi da je troje njih već uhapšeno. Harald Joahim fon der Golc, koji je bio klijent panamske advokatske kuće “Mosak Fonseka”, uhapšen je u ponedjeljak u Londonu, Dirk Brauer, službenik kompanije koja je bila vezana za tu advokatsku firmu, uhapšen je u Parizu 15. novembra, a Ričard Gefi, računovođa sa sjedištem u SAD, uhapšen je u utorak u državi Masačusets.

Tužilaštvo je navelo da advokatska kuća “Mosak Fonseka” stoji iza zavjere sa ciljem da se zaobidju američki poreski zakoni.

Ta šema prevara trajala je decenijama i obuhvatala je lažne fondacije i kompanije u Panami, Hongkongu i na Britanskim Devičanskim Ostrvima, kako bi se sakrili računi od američke poreske službe.

Četvrti optuženi, Ramses Ovens, bio je pravnik u “Mosak Fonseki”, i još je na slobodi.

Najozbiljnije tačke optužnice nose mogućnost zatvorske kazne od 20 godina.

“Panamski papiri”, kolekcija od preko 11 miliona tajnih finansijskih izvještaja, predstavljaju ilustraciju kako neki od najbogatijih ljudi na svijetu skrivaju svoj novac i izbjegavaju plaćanje poreza.

Njih je prvi put objavio “Zidojče cajtung” 2015. godne, koji ih je dobio od anonimnog izvora iz “Mosak Fonseke”, a zatim je djelove izvještaja objavljivala štampa širom svijeta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *