Naslovne strane dnevnih novina za 5. decembar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Pobjeda

Instant plaćanja su skupa

Instant plaćanje, koje se može obavljati 24 časa dnevno 365 dana godišnje, pri čemu se transakcija izvršava za nekoliko sekundi, skup je sistem i u Centralnoj bancijoš ne planiraju njegovo uvođenje, saopštili su Pobjedi iz ove institucije. Privrednici su nedavno pitali premijera Duška Markovića kada će Crna Gora uvesti ovu vrstu plaćanja. Iz CBCG su kazali da je Srbija prva zemlja regiona koja je nedavno pustila u rad instant platni sistem, tako da je još rano govoriti o uticaju na tržište plaćanja.

CKB-u 2,5 miliona, upravniku 58 hiljada

CKB je namirila 2,47 miliona eura potraživanja kroz stečaj Jadranskog brodogradilišta Bijela iz sredstava ostvarenih prodajom dijela imovine, navodi se u odluci stečajnog upravnika Žarka Ostojića. Sredstva su obezbijeđena prodajom poslovnih prostora, hala, podruma, skloništa, skladišta i trafostanica za 2,6 miliona eura, pa razlika u prihodu predstavlja diobnu masu za namirenje potraživanja stečajnih povjerilaca, te troškove postupka i obaveza stečajne mase.

Završeno pola posla

Brod za 3D seizmičko istraživanje podmorja ,,Polar empres završio je snimanje polovine blokova u podmorju, odnosno 600 kvadratnih kilometara, saopšteno je iz Uprave za ugljovodonike. Iz Uprave su kazali da licencirani posmatrači sa broda do sada nijesu registrovali promjene koje bi mogle da ukažu na negativan uticaj snimanja na biodiverzitet.

Dan

I osnivač OVK povlašćeni proizvođač

Regulatorna agencija za energetiku (RAE) utvrdila je privremeni status povlašćenog proizvođača električne energije firmi “Plava Hydro Power iz Ulcinja. Ona je dobila privremeni status povlašćenog proizvođača za mini-hidroelektranu (mHE) Đurička 2 u opštini Plav. Ova kompanija je u vlasništvu kontroverznog biznismena i političara sa Kosova Florina Krasnićija, koji je bio i jedan od osnivača i glavni finansijer Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Stečaj uvode selektivno

Poreska uprava selektivno primjenjuje Zakon o reprogramu i za pojedine privredne subjekte, koji su bliski vrhu vlasti, ne donosi rješenje o raskidu ugovora o reprogramu, prinudnoj naplati ili stečaju, što je izričita zakonska obaveza. Takvom praksom je pojedinim privatnim kompanijama omogućeno da bez konsekvenci nagomilavaju poreski dug i da i dalje posluju bez problema, saopštio je potpredsjednik Demokrata Vladimir Martinović.

Pare za investicije trošili na plate

U poslednje četiri godine Vlada je kapitalni budžet planirala u iznosu od 992 miliona, dok je od tog iznosa realizovala 612 miliona, što je 380 miliona eura manje. Najveća greška u planiranju kapitalnog budžeta, iz kojeg se finansira autoput, kao i ostali infrastrukturni projekti, dogodila se 2016. godine kada je planirana potrošnja 335 miliona, a realizovano je svega 65 miliona, što je razlika od 270 miliona eura. Najveći “krivac za to je autoput, jer je u toj godini povučen minimalan iznos sredstava.

Dnevne novine

Proizvedeno 1,24 miliona tona uglja, najviše za Termoelektranu

Rudnik uglja Pljevlja (RUP) je od početka godine do kraja oktobra proizveo 1.247.975 tona uglj a, što je oko sedam odsto više nego u istom periodu prethodne godine, saopšteno je Dnevnim novinama u pljevaljskom preduzeću. Od toga je, kako navode, Termoelektrani Pljevlja (TE) isporučeno 1.147.821, a ostalim kupcima 100.153 tone.

Od početka ove godine prihod 711 miliona eura

Uprava carina (UC) je od početka godine do kraja novembra naplatila 710,83 miliona eura, što je za 12,28 odsto ili 77,7 miliona eura više u odnosu na isti period 2017, saopšteno je iz ove institucije. Pošto je vraćeno 9,06 miliona eura, neto naplata prihoda iznosila je 701,78 miliona eura, što je za 10,31 odsto više u odnosu na plan prihoda. Prema najnovijim podacima, samo u novembru naplaćeno je 63,9 miliona eura, što je 12 odsto više u odnosu na relevatni mjesec prošle godine.

Završena polovina seizmičkog snimanja

Brod Polar Empres završio je do 3. decembra oko 600 kvadratnih kilometara, ili polovinu 3D seizmičkog snimanja ukupne površine blokova četiri, pet, devet i 10 crnogorskog podmorja. Kako je saopšteno iz Uprave za ugljovodonike, u drugoj sedmici istraživanja od 27. novembra do 3. decembra snimanje je realizovano “bez problema i zastoja”. U skladu sa Elaboratom o procjeni uticaja na životnu sredinu, sprovedene su sve mjere zaštite i monitoringa parametara životne sredine.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *