Hrvatske banke u prvih devet mjeseci zaradile dvostruko više nego prošle godine

Dodajte komentar

Banke u Hrvatskoj u prvih devet mjeseci ove godine ostvarile su dobit prije oporezivanja u ukupnom iznosu od 5,25 milijardi kuna, što je dvostruko više nego u istom razdoblju prošle godine, pokazuju u utorak objavljeni podaci Hrvatske narodne banke (HNB).

Naime, dobit i profitabilnost banaka prošle su godine bile pod pritiskom povećanih troškova rezervacija zbog Agrokora, pa im je u devet mjeseci 2017. godine ukupnu bruto dobit iznosila 2,63 milijarde kuna, što je bilo oko 47 posto manje nego u istom razdoblju 2016. godine.

Od ukupno 23 banke, s gubitkom je u prvih devet mjeseci poslovalo šest banaka, a njihov ukupni gubitak iznosi 52,5 miliona kuna. Od toga se gotovo polovina, odnosno 22 miliona kuna, odnosi na Veneto banku, koja je pripojena Privrednoj banci Zagreb (PBZ).

PBZ je, pak, druga banka po visini bruto dobiti i, uz Zagrebačku banku, jedina banka s više od milijardu kuna dobiti u razdoblju januar-septembar ove godine.

Naime, najveću je dobit prije poreza u prvih devet mjeseci ostvarila Zagrebačka banka, 1,7 milijardi kuna, a slijedi PBZ s bruto dobiti od 1,1 milijardu kuna.

U poređenju s istim prošlogodišnjim razdobljem bruto dobit PBZ-a je porasla za 211,8 miliona kuna ili za 23,1 posto, dok Zagrebačka banka bilježi snažan rast bruto dobiti, za čak 189,6 posto ili za 1,1 milijardu kuna. Inače, Zagrebačka je banka početkom januara ove godine pripojila Prvu stambenu štedionicu.

Nakon Zagrebačke banke i PBZ-a, po visini bruto dobiti u prvih devet mjeseci slijedi Erste & Steiermaerkische banka s 904,9 miliona kuna, a na četvrtom je mjestu Raiffeisenbank Austria sa 429,5 miliona kuna.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *