U okviru EFSE Akademije za preduzetništvo pokrenut program mentorske podrške za preduzetnike

Dodajte komentar

Danas je u MTEL Digitalnoj fabrici u organizaciji Centra za ekonomski prosperitet i slobodu (CEPS) održano predavanje na temu: Mentorstvo socijalnih preduzeća – “Od “rupe” od 12m2 do konzorcijuma s 50 zaposlenih”.

U okviru događaja koji je okupio preko 40 predstavnika državnih institucija, kompanija, nevladinih organizacija, socijalnih preduzeća i mladih preduzetnika, predstavljen je program „Mentorstvo socijalnih preduzeća“ koji CEPS realizuje u okviru EFSE Akademije za preduzetništvo – inicijative Evropskog fonda za Jugoistočnu Evropu (EFSE), kojim upravlja kompanija Finance in Motion iz Frankfurta, koja je jedan od svjetskih lidera u upravljanju impact investicijama.

 

Adrijana Stevanović, šefica kancelarije Finance in Motion za Crnu Goru kazala je da EFSE Akademija za preduzetništvo obuhvata niz programa za podršku startup-ovima u cijelom EFSE ciljnom regionu.

„Radeći zajedno sa lokalnim organizacijama koje pokreću projekte inkubacije i akceleracije, Akademija za preduzetništvo pruža preduzetnicima i njihovim novim biznisima usmjeravanje, resurse, mentorstvo i mogućnosti umrežavanja, što povećava šansu da dobiju finansijsku podršku i druga sredstva neophodna za pretvaranje dobrih ideja u uspješna preduzeća. Na ovaj način, Akademija za preduzetništvo i njeni partneri pomažu u stvaranju okruženja u kojem preduzetnici mogu uspjeti – podstičući duh EFSE-a kao “Fond za preduzetništvo”, kazala je Stevanović.

Prema riječima Anta Jankovića, predsjednika CEPS-a, konkurs za besplatno mentorstvo socijalnih preduzeća i mladih preduzetnika otvoren je do 20. januara.

„Program nudi 12-mjesečnu mentorsku podršku u trajanju od 33 dana za 8 korisnika programa, uključujući analizu postojećeg poslovnog modela preduzeća, razvoj poslovnog modela u skladu sa potencijalom korisnika i uslovima na tržištu, tromjesečnu evaluaciju napretka, unaprijeđenje menadžerskih znanja i vještina i promociju i umrežavanje“, saopštio je Janković.

 

Program pored mentorske podrške ima za cilj i unaprijeđenje preduzetničkih znanja i vještina, tako da su učesnici današnjeg događaja bili u prilici da se upoznaju sa iskustvom iz Hrvatske. Gost Teo Petričević, direktor i jedan od osnivača ACT Grupe iz Čakoveca govorio je 15-godišnjem iskustvu u borbi za humaniju ekonomiju i kako su tinejdžerski pankeri od “rupe” od 12m2 postali uspješni društveni preduzetnici koji trenutno upravljaju konzorcijumom s 50 zaposlenih, što je predstavljeno u knjizi “Pank Poduzetnici”, autora Roberta Posaveca, koja je nedavno izašla iz štampe.

„Kroz petnaest godina svog postojanja, ACT grupa i njeni članovi osnovali su 13 neprofitnih organizacija i društvenih preduzeća i realizovali 150 projekata, da bi danas ACT grupa i njene članice – kompanije i neprofitne organizacije – poslovale s godišnjim prihodom od oko devet miliona kuna, što je preko 1.2 miliona eura, pri čemu oko dvije trećine tih sredstava zarađuju na slobodnom tržištu“, kazao je Petričević

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *