Skok cijene nafte

Cijene nafte nastavile su da rastu posle dvomjesečnog pada koji je standardnu naftu u međunarodnoj trgovini oborio s preko 85 dolara na 60 dolara po barelu.

Rast cijena nafte posle dvomjesečnog pada sugeriše da investitori misle da će naftni kartel OPEK i države koje sarađuju s njim, među kojima je Rusija, dogovoriti smanjenje proizvodnje, naveo je Asošiejted pres.

Predstavnici zemalja proizvođača nafte sastaće se u četvrtak u Beču. Analitičari predviđaju da će dogovoriti smanjenje od makar milion barela dnevno u nastojanju da povećaju cijene.

Ruski predsjednik Vladimir Putin pojačao je očekivanja da bude takvog dogovora kada je na samitu G20 krajem prošle nedjelje rekao da su se Rusija i Saudijska Arabija dogovorile da produže pokušaj Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) da se uravnoteže ponuda i tražnja.

Cijene sirove nafte pale su u oktobru i nastavile pad u novembru zbog većeg snabdjevenosti i strahova da bi slabiji rast globalne privrede mogao smanjiti tražnju za energentima. Cijena nafte pale su 22 odsto u novembru.

Juče su američka laka nafta i nafta brent poskupjeli oko četiri odsto na 52,95 dolara po barelu i 61,69 dolara po barelu. Danas su cijene u porastu od oko 1,8 odsto.

Analitičari su promjenu pripisali primirju u trgovinskom sporu SAD i Kine. To je podstaklo nade da će, s obustavljanjem uvođenja daljih carina, kratkoročni ekonomski rast i tražnja za energentima biti jači nego što se strahovalo.

Check Also

Turska potrošila više od 37 milijardi dolara na izbjeglice

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da Turska neće moći sama da se …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *