Nedostatka kadrova u turizmu ozbiljan strateški problem Hrvatske

Problem nedostatka kadrova u turizmu ozbiljan je strateški problem Hrvatske. Dodatno zabrinjava kad se uzmu u obzir loša demografska slika i nekonkurentno i neefikasno hrvatsko tržište rada u odnosu na druge turističke zemlje, uključujući one u kojima se već u sljedećoj godini očekuje i značajno iseljavanje, kao što je Austrija, piše Poslovni dnevnik.

Potrebu za radnicima koja je znatno jača od ponude u sljedećih pet do 10 godina imaće svi konkurenti u turizmu, Francuska, Španija, Italija, Grčka, Austrija, ali i Holandija, Švedska, Poljska i Švajcarska, i sve su te zemlje potencijalni uvoznici radne snage iz Hrvatske.

Čitava EU trenutno ima oko 15 odsto useljenika u radnoj snazi u turizmu, dok je u Irskoj i Austriji taj procenat skoro dvostruko veći (29%). Hrvatska istovremeno ima neefikasno tržište rada, s niskim platama, visoko opterećenje rada porezima i doprinosima, dok su olakšice i izuzeća od poreskog opterećenja na niskom nivou, a visoke plate se oporezuju iznad prosjeka EU.

“Rješenje ovog strateškog problema nije jednoznačno, nije jednostavno i ne može se riješiti čarobnim štapićem. Zato ga niko do sada nije ni ponudio jer se radi o nacionalnom problemu. Naime, mnoge mjere koje su potrebne za spas tržišta rada u turizmu su direktno vezane za cjelokupno tržište rada kao i cjelokupno poslovno okruženje. Zato je svako ko navodi parcijalne mjere krajnje neozbiljan”, kaže Emanuel Tutek, managing partner u kući Horwath Htl.

Jedna od parcijalnih mjera jeste i uvoz par hiljada radnika u jeku sezone, a kroz godinu ili dvije ćemo samo na obali imati potencijalni nedostatak od 50.000 zaposlenih.

“Kad rupa bude toliko duboka, teško da će biti izlaza, jer 50.000 ljudi ne možete uvesti preko noći. Ne zato što ih nema, ili što nismo dovoljno atraktivni, nego zato što ljude ne možemo tako brzo integrisati u lokalnu zajednicu. Zato moramo već prije ove sezone imati razrađenu strategiju uvoza radna snage u kratkom, srednjem i dugom roku”, pojašnjava Tutek.

Check Also

Monteput i IRF potrisali ugovor o kreditu za izgradnju elektro napajanja za autoput (video)

Kompanija Monteput potpisala je sa Investiciono razvojnim fondom (IRF) ugovor o kreditu za izgradnju elektro …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *