Za mjesec dana na ceste stiže prvi komercijalni kamion bez vozača

Dodajte komentar

Ako sve prođe prema planu, sljedeći mjesec u saobraćaj će prvi put ući autonomni električni kamion, javlja Financial Times. Rezultat saradnje švedskog startupa Einride i njemačkog logističkog diva DB Schenkera, trebao bi uskoro dobiti regulatorno odobrenje za korištenje u javnom prometu.

U potpunosti električni, autonoman kamion dosad nije stavljen u komercijalnu upotrebu“, rekao je britanskom dnevniku Filip Lilja, suosnivač Einridea.

Pamtljivog imena T-Pod, i težak 7,5 tona, kamion uopšte nema vozačku kabinu, a pogonjen je Nvidijinom Drive platformom koja vozilo smješta u kategoriju autonomnosti 4, što znači da ima ljudskog operatora koji u svakom trenutku može nadzirati deset takvih vozila i preuzeti daljinski njihovo upravljanje, na primjer prilikom prolaska kroz težak teren. Vozila koja mogu sama savladavati svaki teren, objašnjava FT, spadaju u kategoriju autonomnosti 5.

Iako će i uz odobrenje švedskog regulatora vozilo saobraćati u vrlo ograničenom opsegu, njegovi tvorci uvjereni su u velik značaj ovog projekta za budućnost transporta, čemu kao dokaz nude primjer braće Wright i njihovog prvog leta koji je trajao 300-tinjak metara. T-Pod bi s dozvolom, naime, putovao oko deset kilometara između dva skladišta DB Schenkera, s tim da bi na javnim putevima gdje ima drugih vozila, prelazio nekih sto metara.

Zanimljivo, Einride poslovni model ne temelji na prodaji svojih vozila (razvija i T-Log koji može prenijeti 16 tona drva na šumskim cestama), nego iznajmljivanju klijentima s kojima sarađuje na njihovom razvoju (Lidl, recimo, učestvuje u pilot projektu).

LiderPress

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *