Zelenom oazom kroz srce Budve: Rijeku pretvaraju u pješački koridor (foto)

Dodajte komentar

Opština Budva planira da rijeku Grđevicu pretvori pješački koridor što bi u velikoj mjeri moglo da promijeni lice današnje Budve.

Čelnici grada su se opredijelili za ovakvo rješenje za uređenje grada sa šetalištem i zelenom oazom, jer će, kako navode, donijeti i ekonomski prosperitet svih onih naselja koja su uz korito rijeke Grđevice.

U hotelu Budva čelnici Opštine i biroa Enform iz Kotora juče su održali pres konferencoju uz prezentaciju projekta “Promenata Grđevice” koji bi u urbanističkom mapiranju grada donio novinu kroz izgradnju šetališta sa zelenom oazom.

Formiranje pješačkog koridora koritom rijeke Grđevice u dužini od 1.6 kilometara osnova je master plana sa predlogom načina razrade kanala rijeke, koja ima dubinu od jedan do tri metra, i presijeca grad po vertikali, kao i tri horizontalne saobraćajnice, sve do šetališta uz more.

Predsjednik Opštine Budva Dragan Krapović kazao je da ovaj projekat predstavlja nešto što bi stvarno moglo u velikoj mjeri da promijeni ono što je lice današnje Budve.

“Kroz projekat “Budva Go Green”, koji smo radili u saradnji sa UNDP-om, uradili smo istraživanje koliko su građani zadovoljni kvalitetom javnih prostora i zelenih površina u gradu. Kroz istraživanje su građani dali ocjenu 2,43, što pokazuje da su nezadovoljni. Odlučili da pored niza manjih projekata koje su itekako pokrenuli stvari, sada kandidujemo i ovaj veliki projekat koji će potpuno promijeniti lice grada”, kazao je Krapović.

Prema njegovim riječima, Opština je spremna da već u 2019. godini isfinansira početnu fazu pripreme,a od 2020. godine bi se moglo ući u konkretnu realizaciju projekta.

“Tim će jedan javni prostor u Budvi biti i vrednovan na pravi način, prilagođen i ponuđen upravo onima koji ovdje žive, ali i turistima, koji će imati priliu da upoznaju sve vrijednosti našeg grada”, zaključio je on.

Vertikala od Maina do Slovenske plaže će donijeti potpuno novu sliku grada, istakao je arhitekta kotorskog studija Enform Nikola Novaković.

“Kao i svaki svjetski grad i grad Budva vapi za slobodnim prostorom, koji bi se dao građanima na korišćenje. Iz tog razloga smo došli na ideju da valorizujemo korito rijeke Grđevice”, istako je Novaković.

Izvor i foto: RTV Budva

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *