Naslovne strane dnevnih novina za 30. novembar – najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Pobjeda

Vještak se zabrojao

Apelacioni sud ukinuo je prvostepenu presudu Privrednog suda kojom je Zetagradnji dosuđeno šest miliona eura zbog kašnjenja sa izgradnjom zgrade kod gradskog stadiona. Postupak pred Privrednim sudom uskoro bi trebalo da krene ispočetka. Prvostepenom presudom bio je odbijen zahtjev da Agencija za izgradnju i razvoj Podgorice solidarno sa glavnim gradom plati dodatnih 7,1 milion za naknadu štete, ali je usvojena protivtužba Agencije da Zetagradnja plati pola miliona duga za komunalno opremanje zemljišta.

Krediti tri, depoziti 3,4 milijarde eura

U prvih devet mjeseci banke su odobrile 2,99 milijardi eura kredita, što je 2,1 odsto manje u odnosu na avgust, a 10,7 odsto više u odnosu na isti mjesec prošle godine, saopšteno je iz CBCG. Ukupni depoziti su na kraju septembra u odnosu na avgust bili manji 2,1 odsto i iznosili su 3,46 milijardi, dok su na godišnjem nivou porasli 10,3 odsto.

Koncesija na luku u Bijeloj na 30 godina

Vlada je juče dala koncesiju na privredno korišćenje brodogradilišne luke u Bijeloj na 30 godina tivatskoj kompaniji Adriatik marinas i holandskom Damenu kojomje predviđeno i ulaganje od 20 miliona eura u tri godine. Usvojenaje i lista razvojnih projekata za narednu godinu. Prve godine investicionog perioda koja počinje nakon završetka remedijacije tla i nakon što ekspert izda potvrdu da je zemljište očišćeno, predviđeno je investiranje dva miliona eura, prvenstveno za unapređenje postojeće lokacije i infrastrukture.

Dan

Vlasnicima Porto Montenegra kvadrat obale za 31 cent

Vlada je na jučerašnjoj sjednici donijela odluku o dodjeli koncesije za privredno korišćenje brodogradilišne luke u Bijeloj sa predlogom ugovora o koncesiji sa konzorcijumom koji čine Adriatik marinas, firma koja gazduje Porto Montenegrom, i holandski Damen.

Depoziti veći od kredita

Banke su za devet mjeseci ove godine odobrile kredite od ukupno 2,99 milijardi eura, što je pad od 2,1 odsto na mjesečnom nivou. Prema podacima Centralne banke (CBCG), u odnosu na septembar prošle godine odobreno je 10,7 odsto više kredita. Odnos između kredita i depozita na kraju septembra ostao je nepromijenjen u odnosu na isti mjesec prošle godine i iznosio je 0,86, navodi se u novom Biltenu CBCG, prenosi Mina biznis.

CDA treba da bude u državnom vlasništvu

Ministarstvo finansija treba da objasni činjenicu da je Centralna depozitarna agencija (CDA) u privatnom vlasništvu, što zabrinjava, I jer je to institucija koja predstavlja osnov infrastrukture tržišta kapitala u Crnoj Gori, saopštila je poslanica Demokrata Zdenka Popović.

Dnevne novine

Na listi prioriteta 29 razvojnih projekata

Vlada je na jučerašnjoj 100. sjednici, kojom je predsjedavao potpredsjednik za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutin Simović, usvojila Listu razvojnih projekata za 2019. godinu, na kojoj se nalaze odobreni predlozi 17 ministarstava. U narednoj godini prioritet će imati ukupno 29 projekata od kojih deset iz turizma, i to: Bjelasica i Komovi, Savin kuk, Portonovi, Porto Montenegro, Luštica Bay, hotel Kraljičina plaža, ostrvo Lastavica sa tvrđavom Mamula, dio imovine HTP Ulcinjska rivijera kojim sada upravlja Karisma…

Đukanović: Uspjeli smo privući najveće svjetske brendove

“Turizam je primarno polje crnogorske privredne aktivnosti. Pažljivo osmišljena politika održivog razvoja u turizmu dala je i daje odlične rezultate i doprinos ukupnom napretku, poručio je sinoć predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na 14. dodj ela godišnjih nagrada u turizmu “Wild Beauty Award 2018” u Vladinom domu na Cetinju.

Crna Gora jedina bez otvorenih slučajeva

Crna Gora je jedina Ugovorna strana koja do sada nije imala otvoreni slučaj unutar Energetske zajednice, prema odredbama Ugovora kojima je definisano pokretanje postupka protiv članice koja ne poštuje obaveze predviđene sporazumom. To je istaknuto na sastanku Savjeta ministara zemalja članica Energetske zajednice, juče održanom u Skoplju, u čijem radu je učestvovala i delegacija naše zemlje predvođena ministarkom ekonomije Dragicom Sekulić.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *