Minimalna plata u Hrvatskoj 404 eura

Dodajte komentar

Vlada Hrvatske je donijela odluku o povećanju minimalne plate za devet odsto, a riječ je, kako je rekao tamošnji premijer Andrej Plenković, o najvećem jednokratnom povećanju u posljednjih 10 godina.

Plenković je rekao da tom odlukom šalju poruku da žele dostojanstven život građana sa najmanjim primanjima, a takvih je 37.000 ljudi u Hrvatskoj, prenosi HRT. Komentarišući na sjednici Vlade prijedlog zakona o minimalnoj plati, kao i prijedlog uredbe o visini minimalne plate, podsjetio je ministre da komuniciraju kako su u dvije godine i mjesec i po dana postigli povećanje plate u javnom i državnom sektoru od 11,5 odsto.

„Donijećemo odluku u kojoj ćemo minimalnu platu, koja danas iznosi neto 2.751 kunu, povećati na 3.000 kuna neto. To je povećanje od 248 kuna. S tim da to znači povećanje u odnosu na 2018. i 2019. od devet odsto. Bruto iznos koji je danas 3439 biće 750 kuna, odnosno viši je 310 kuna“, naveo je hrvatski premijer.

Podsjetio je da je riječ o najvećem jednokratnom povećanju minimalne plate od 2008.

„Dakle, nikada do sada, do danas, ovakvog povećanja minimalne plate nije bilo. U eurima, neto 404 eura, bruto 505 eura“, rekao je Plenković.

Upoređujući sa drugim zemljama srednje i istočne Evrope, Plenković je naveo da je prema Eurostatu iz jula u Hrvatskoj u tom trenutku minimalna bruto plata bila 464 eura, a ona je već tada bila veća nego u Bugarskoj, gdje je 261 euro, Litvaniji gdje je 400 eura, Rumuniji gdje je 407 eura, Letoniji gdje je 430 eura i Mađarskoj gdje je minimalna zarada 445 eura. Poslije ovog povećanja minimalna plata u Hrvatskoj biće od nove godine veća nego u Češkoj, gdje je bruto minimalna zarada 469 eura, Slovačkoj i Poljskoj, gdje je 480 eura i Estoniji, gdje je 500 eura.

Hrvatska će tako, od 1. januara iduće godine, imati veću minimalnu platu od devet zemalja EU.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *