Potpisan ugovor o kreditu od 40 miliona za rekonstrukciju puteva

Dodajte komentar

Ugovor o kreditu između Vlade i Evropske investicione banke za rekonstrukciju 125 kilometara magistralnih puteva od 40 miliona eura, potpisali su juče ministar finansija Darko Radunović i direktor EIB-a za Sloveniju, Hrvatsku i Zapadni Balkan Mateo Rivelini.

Planirana je rekonstrukcija putnih pravaca Pljevlja Mihajlovica u dužini od 10 km, Barski most Dobrakovo Bijelo Polje 14,6 km, Berane tunel Lokve Rožaje 30,9 km, Lepenac Ribarevine Poda

Berane 39,8 km i Kamenovo Petrovac Bar 23,3 km, navedeno je u saopštenju Ministarstva finansija. Rekonstrukcija će trajati od naredne do 2022. godine. Direktor Direkcije za saobraćaj Savo Parača potpisao je ugovor o donaciji EIB-a od 1,5 miliona eura za nadzor nad izvođenjem radova. Iz EIB-a su najavili do kraja godine još jednu donaciju od tri miliona eura za izgradnju novog postrojenja prerade otpadnih voda u Bijelom Polju.

Ministar Radunović je saopštio da period otplate ne može biti duži od 20 godina od datuma prvog povlačenja sredstava, dok će grejs period biti maksimalno pet godina. Kamatna stopa će biti utvrđena u momentu povlačenja sredstava, što će zavisiti od uslova na tržištu.

“U svakom slučaju, konačni uslovi biće povoljni u skladu sa dosadašnjom saradnjom sa EIB-om”, saopštio je ministar.

Rivelini je poručio da bliskom saradnjom sa EK i Delegacijom EU, EIB spaja zajmove sa donacijama, čime postiže optimalan finansijski paket. Zaključno sa ovim sporazumima finansijska podrška Crnoj Gori od EIB-a iznosi 144,5 miliona eura. Prošle godine za razvoj malih i srednjih preduzeća i željeznicu odvojeno je 140 miliona eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *