Nakon skoro tri godine imovina Solane ponovo oglašena na prodaju

Dodajte komentar

Nakon skoro tri godine, imovina Solane je ponovo oglašena na prodaju po početnoj cijeni od oko 147 miliona eura. To je 14. po redu oglas za prodaju imovine koja je prije nekoliko godina procijenjena na 257,8 miliona eura, dok je sada procijenjena na oko 100 miliona manje.

Klasični stečaj u Solanu uveden je 2011. godine, a od tada su se promijenila tri stečajna upravnika. Oglas za prodaju imovine Solane raspisao je stečajni upravnik Žarko Ostojić, koji je ovaj posao dobio početkom prošle godine. On je juče za Dan kazao da se napravila pauza između dva oglasa jer se radila reprocjena imovine. Prema oglasu, imovina se prodaje u tri segmenta.

Prvi segment čine poslovne zgrade i zemljište, drugi reciklažne sirovine i vozni park, a treći so, oko 13,5 tona.

Ponude se mogu dostavljati do 24. decembra, za kada je i zakazano javno otvaranje.

“Za sada nije bilo interesanata za kupovinu imovine”, Solane rekao je Ostojić.

Vlasnik Solane je Eurofond, koji ima pravo korišćenja nad imovinom tog preduzeća. Oni su tražili od Savjeta za privatizaciju da da mišljenje jesu li platili tržišnu naknadu prilikom kupovine preduzeća.  Akcije Solane su kupljene na berzi. Za kontrolni paket su izdvojili 800 hiljada eura.

Proizvodnja soli je stala 2015. godine, kada je EPCG izgasila Solanu sa elektromreže zbog duga od oko 20 hiljada eura. Tada su i raskinuti ugovori sa oko 50 radnika. Ostojić je kazao da organizovanje proizvodnje nije obaveza stečajne uprave.

Trenutno opremu Solane zakupljuju Nacionalni parkovi. Ugovor o zakupu ističe u avgustu. Ostojić je naveo da ugovor o zakupu ne predstavlja nikakav problem, jer je otkazni rok za raskid ugovora 30 dana.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *