Da li će se Facebook suočiti sa odgovornošću?

Dodajte komentar
Zuckerberg na saslušanju u Americi

Glavni izvršni direktor Facebooka Mark Zakerberg odbio je da se pojavi u britanskom parlamentu da bi odgovarao na pitanja o objavljivanju lažnih vijesti.

Facebook nedjeljama privlači pažnju javnosti, a posljednji slučaj je saslušanje u britanskom parlamentu zbog širenja dezinformacija na kojem se nije pojavio šef Facebooka Mark Zakerberg, što je podstaklo medije da analiziraju izazove sa kojima se suočava ova kompanija.

Vruća stolica za Facebook, a prazna za Zakerberga

Zvaničnici iz devet zemalja koje su ispitali poslovnu politiku Facebooka nekoliko nedjelja su pokušavali da ispitaju izvršnog direktora kompanije na saslušanju, piše Njujork Tajms (The New York Times) i dodaje da je u utorak u Londonu, Zakerberga, ipak predstavljala prazna stolica.

“On je preskočio sesiju, koju je organizovao britanski komitet istražujući Facebook i širenje dezinformacija. U odsustvu Zakerberga, zvaničnici su proveli više od tri sata drilujući zvaničnika Facebook-a koji je stajao umjesto njega, kritikujući uticaj kompanije na demokratiju, distribuciju lažnih vijesti i korištenje ličnih korisničkih podataka.“

NYT ocjenjuje da su saslušanje organizovali članovi komiteta kao trenutak međunarodne odgovornosti za Facebook.

“Iako komisija nema ovlašćenja da nametne zakone ili kazne, bila je rijetka prilika za saradnju u istrazi kompanije koja se suočava sa nadgledanjem nakon otkrivanja kršenja privatnosti i njegove uloge u širenju propagande i podsticanju etničkih sukoba. Očekivanja su narasla poslednjih dana nakon što je britanski zvaničnik koji je pozvao na saslušanje, Damijan Kolins nagovještavao da može objaviti tajne interne Facebook dokumente.”

List objašnjava da su dokumenta prvobitno otkrivena tokom procesa u Kaliforniji zbog podjele podataka između Facebook-a i proizvođača aplikacije pod nazivom Sik4Three, i pod pečatom su u Sjedinjenim Državama.

Ali Kolins nije objavio dokumenta u utorak, rekavši da mu treba više vremena da prođe kroz njih.

Detalji o dokumentima

BBC objašnjava da su dokumenti presretnuti kada je izvršni direktor američke tehnološke kompanije Sik4Three bio na putu za London.

“U izuzetno neobičnom potezu pripadnik obezbjeđenje donjeg doma parlamenta je bio upućen u hotel biznismena i dobio je konačno upozorenje i rok od dva sata da postupi u skladu sa nalogom. Kad on nije uspio, bio je praćen do Parlamenta i upozoren da rizikuje novčane i zatvorske kazne ukoliko dokumenta ne budu predata.“

U tekstu se precizira da je firma uključena u sudsku akciju protiv Facebook-a u SAD-u, gdje su dokumenti dobijeni putem zakonskih procedura.

BBC podsjeća da su se Facebook i njegov osnivač suočili sa intenzivnim pritiskom zbog korišćenja ličnih podataka sa velikih društvenih mreža, širenja lažnih vijesti, kroz navode da su angažovali PR firmu koja će iznositi tvrdnje o finansijeru Džordžu Sorošu.

“Prošlog mjeseca, britansko tijelo za nadzor podataka je izreklo novčanu kaznu od 500.000 dolara nakon istrage o aferi Cambridge Analitica. Facebook se žalio na kaznu, tvrdeći da oni nisu našli nikakve dokaze da su lični podaci korisnika iz Velike Britanije bili neadekvatno dijeljeni i da je kazna zbog toga neopravdana.“

Borba parlamenta i društvenih mreža

Kako piše Gardijan (The Guardian), riječ je o dokumentima koji su navodno sadržavali otkrića o podacima i kontroli privatnosti koji su doveli do skandala Cambridge Analytica.

“Tvrdi se da oni uključuju povjerljive poruke između izvršnih direktora i dopisivanje sa Zakerbergom… Zaplijena dokumenata je najnoviji potez u žestokoj borbi između britanskog parlamenta i dvije društvene mreže. Borba za pozivanje Facebooka na odgovornost izazvala je zabrinutost oko granica britanskog ovlašćenja nad međunarodnim kompanijama koje sada igraju ključnu ulogu u demokratskom procesu.“

Britanski list navodi da je Facebook, koji je od marta izgubio više od 100 milijardi dolara kada je Observer objavio kako je Cambridge Analytica prikupljao podatke od 87 miliona korisnika iz SAD, suočen sa još jednom potencijalnom kriznom situacijama.

“Vjeruje se da će dokumenti otkriti kako su odluke o korisničkim podacima donijete u godinama prije Cambridge Analytica-e, uključujući i ono što su Zakerberg i izvršni direktori znali“, stoji u tekstu.

Facebook se suočava s opomenama iz devet zemalja

Facebook se suočio s novim opomenama regulatora koji zastupaju Kanadu, Francusku, Ujedinjeno Kraljevstvo i šest drugih zemalja zbog nemogućnosti giganta socijalnih mreža da spriječi širenje dezinformacija na mreži i zaštiti lične podatke svojih korisnika, piše Vašington post (The Washington post).

“Serija opomena – isporučena na rijetkoj zajedničkoj raspravi kreatora politike širom svijeta – odrazila je veliku količinu rastuće globalne zabrinutosti zbog poslovne prakse Facebooka i sve veće frustracije sa izvršnim direktorom kompanije, koji odbija da se pojavi pred zakonodavcima i direktno odgovori na njihove kritike.

Zabrinutost zbog političke manipulacije na društvenim mrežama – posebno tokom državnih izbora – postala je globalna. Zemlje, uključujući Argentinu, Brazil, Kanadu i Singapur, pridružile su se u oktobru pozivima Ujedinjenog Kraljevstva da Zakerberg svjedoči… Mnoge su zemlje izrazile strah da Facebook i dalje nije dobro opremljen za borbu protiv stranih aktera, uključujući ruske agente, koji žele da manipulišu izborima.

WP navodi kako je za predstavnike iz Singapura, u međuvremenu, glavni izvor frustracije bio nedosledan pristup Facebooka govoru mržnje i njegovoj sposobnosti da podstakne nasilje u stvarnom svijetu.

Da li Facebook može zadržati moral osoblja?

Ove godine Facebook je na vrhu liste za najbolje mjesto za rad u SAD-u, prema platformi Glassdoor… Ali da li će dvije godine optuživanja o potkopavanju demokratije uzeti svoj doprinos?, pita se Fajnenšl Tajms (Financial Times) i dodaje:

“Temperatura u kompaniji nastavlja da raste, što pokazuje i ovonedjeljno britansko parlamentarno saslušanje ispred zakonodavaca iz pet zemalja. Nedavna unutrašnja anketa zaposlenih, koja je najprije objavljena u The Wall Street Journalu, otkrila je da je nešto više od polovine zaposlenih u Facebook-u bilo optimistično u vezi sa svojom budućnošću, što je pad od 32 poena u odnosu na prethodnu godinu.”

FT dodaje da su u najnovijim postovima, osnivač i izvršni direktor i njegov glavni urednik Šeril Sandberg priznali poteškoće.

“Jedan se požalio da se viši menadžment neprestano iznenađuje kada se zaposleni požale na njihovu “bezobzirnost” i “nepodobnost”. Drugi je napisao da je “zaista teško reagovati na pitanja od ogromne važnosti”, kao što su ruski izbori, lažne/pogrešne vijesti, Rohindža genocid u Mjanmaru i “povrede politike o podacima na sve strane”.”

U tekstu se ističe da tehnološke kompanije moraju da slušaju zaposlene koji imaju moć na tržištu talenata, pogotovo kada akcionari često zaguše većinsko glasačko pravo osnivača, a bojkoti korisnika nisu donijeli nikakve razlike.

“U kancelarijama Facebook-a u Londonu, zaposleni se podstiču da izraze kako se osećaju u emotikonima koji se zatim postavljaju na elektronski zid. Tokom nedavne posjete, kolega je vidio more tužnih lica… Ako je menadžment kompanije Facebook otvoren i iskren prema problemima kompanije, to bi moglo da namami nove zaposlene sa pravim kvalitetima za ovaj važan posao.“

Radio Slobodna Evropa

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *