Brodogradilište pod koncesijom: Adriatic Marinas će praviti i remontovati jahte u Bijeloj

Dodajte komentar

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila Ugovor sa konzorcijumom Adriatic Marinas, vlasnikom Porto Montenegra, i holandskim Damenom koji su na 30 godina otkupili dio infrastrukture Jadranskog brodogradilišta u Bijeloj.

Riječ je o prostoru u ograđenom krugu brodogradilišne luke sa operativnom obalom i gatovima, ukupne površine 108 hiljada kvadrata. Površina pod objektima zahvata nešto više od 25 hiljada metara kvadratnih.

Očekuje se da će posao gradnje i remonta jahti koji će, uz trogodišnje ulaganje od 20 miliona eura, biti razvijen u Bijeloj unaprijediti jahting industriju u Crnoj Gori, ali i omogućiti zapošljavanje priličnog broja crnogorskih građana, uključujući i bivše radnike Jadranskog brodogradilišta.

Umjesto firme u stečaju remont jahti i megajahti – razvoj i nova radna mjesta. Investicija je 20 miliona eura u tri godine”, navodi se na Tviteru Vlade.

Ono što je za sada sigurno, a što su saopštili ranije i premijer Duško Marković i rukovodstvo Adriatic Marinas, jeste da će biti osnovana nova kompanija koja će se baviti remontom i izgradnjom jahti.

Planirano je da novi centar u Bijeloj remontuje jahte dužine i do 120 metra, kao i da ima veliki sinhro-lift, nekoliko travel liftova većeg kapaciteta i četiri moderne remontne radionice, među kojima je i potpuno zatvorena radionica za farbanje jahti.

Kada je riječ o raspodjeli 2,5 miliona eura, koju su Adriatic Marinas i Damen dužni da uplate na račun stečajnog dužnika u roku od 70 dana od zaključenja ugovora, najveći dio ovog iznosa pripašće Crnogorskoj komercijalnoj banci CKB.

Stečaj u Jadranskom brodogradilištu Bijela otvoren je 30. juna 2015. godine, na zahtjev CKB banke.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *