Seizmičko istraživanje podmorja – Završeno snimanje 300 kvadratnih kilometara

Dodajte komentar

Brod za 3D seizmičko istraživanje Polar Empress završio je u prvih sedam dana snimanje oko 300 kvadratnih kilometara ukupno predviđenje površine, što je oko 22 odsto blokova četiri, pet, devet i deset crnogorskog podmorja.

Kako je saopšteno iz državne Uprave za ugljovodonike, 3D seizmičko snimanje u ovom periodu realizuje se bez problema i zastoja.

“Sve mjere zaštite i monitoringa parametara životne sredine sprovode se u skladu sa Elaboratom o procjeni uticaja na životnu sredinu. Licencirani posmatrači morskih sisara i kornjača, koji se nalaze na brodu Polar Empress, u navedenom periodu nisu registrovali promjene koje bi mogle da ukažu na negativan uticaj 3D snimanja na biodiverzitet mora”, precizirali su iz Uprave.

Pored toga, kako navode, istovremeno nije zabilježeno prisustvo morskih sisara i kornjača u takozvanoj “sigurnosnoj zoni, koja podrazumijeva radijus od 700 metara udaljenosti od broda.

Iz Uprave podsjećaju da je 3D seizmičko istraživanje crnogorskog podmorja na blokovima četiri, pet, devet i deset počelo 19. novembra u ranim jutarnjim časovima. Ako radovi budu tekli po planu i vremenski uslovi to dozvole, proces će biti završen za 34 radna dana.

Istraživanje na blokovima četiri, pet, devet i deset vrši kompanija Shearwater za potrebe koncesionara, konzorcijuma ENI Novatek.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *