Uprava za ugljovodonike: Seizmičko istraživanje se odvija po planu

Dodajte komentar

Tokom prvih sedam dana rada, brod za 3D seizmičko istraživanje Polar Empress, završio je snimanje oko 300 km2 što je oko 22 odsto ukupne površine blokova 4, 5, 9 i 10 u crnogorskom podmorju, saopšteno je iz Uprave za ugljovodonike.

“U ovom periodu, 3D seizmičko snimanje je realizovano bez problema i zastoja. Sve mjere zaštite životne sredine i monitoringa parametara životne sredine se sprovode u skladu sa Elaboratom o procjeni uticaja na životnu sredinu”, navodi se u saopštenju.

Kako dodaju, licencirani posmatrači morskih sisara i kornjača koji se nalaze na brodu Polar Empress nisu registrovali promjene koje bi mogle da ukažu na negativan uticaj 3D snimanja na biodiverzitet mora.

“Pored toga u ovom periodu nije zabilježeno prisustvo morskih sisara i kornjača u “sigurnosnoj” zoni (zona u radijusu od 700 m od broda). 3D seizmičko istraživanje crnogorskog podmorja na blokovima 4, 5, 9 i 10 počelo je, 19. novembra u ranim jutarnjim časovima i trajaće, ako sve bude po planu i vremenski uslovi to dozvole 34 dana rada. Istraživanje na blokovima 4, 5, 9 i 10 vrši kompanija Shearwater za potrebe koncesionara ENI/Novatek na ovim blokovima. Istraživanje se obavlja u skladu sa Ugovorom o koncesiji za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika sa koncesionarima Eni/Novatek, koje je sastavni dio radnog programa po tom ugovoru”, navodi se u saopštenju Uprave za ugljovodonike.

Ekolozi su u više navrata upozoravali da su istraživanja štetna po crnogorski turizam i životnu sredinu.

Ukoliko rezultati istraživanja budu pozitivni, prve naftne bušotine se mogu očekivati već krajem 2019. godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *