Tramp uvodi carine na Apple proizvode, akcije potonule

Dodajte komentar

Apple-ov iPhone je do sada uspijevao da izbjegne da postane žrtva trgovinskog rata između SAD-a i Kine. Međutim, američki predjsednik Donald Trump nagovijestio je juče u razgovoru sa Wall Street Journalom da će najvažniji proizvod Apple-a uskoro biti pogođen carinama. U intervjuu za medije, Trump je rekao da će pored povećanja nivoa carina na 25% to jest na 200 milijardi dolara kineskog uvoza, takođe će povećati carinu od 10% ili 25% na ostatak kineskog uvoza (procijenjeno na 267 milijardi dolara) koji trenutno nije pogođen dodatnim porezom.

Kada su ga pitali da li će povećati carine na Apple iPhone, ostale mobilne telefone i laptopove sastavljene u Kini, Trump je rekao: „Možda. Zavisi od toga kolika je stopa, mislim, mogu da je postavim na 10% i ljudi će to veoma lako podnijeti“. Nakon ove vijesti, akcije Apple-a su pale u ponedeljak popodne.

Iako Apple dizajnira svoje proizvode u SAD-u, uređaji kao što su iPhone i iPad sklapaju se u Kini od strane angažovanog proizvođača. Uređaji namijenjeni SAD-u se zatim isporučuju iz Kine u države u kojima mogu biti izložene uvoznim carinama. Predsjednik je imao preporuku za Apple i za druge američke kompanije koje imaju uređaje koji se uvoze u SAD iz Kine. „Ono što bih savjetovao je da grade fabrike u SAD-u i tu proizvode svoj proizvod“, rekao je Trump i  dodao „I imaju mnogo drugih alternativa.“

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *