Počeo drugi krug prijava za visokoškolce koji nisu dobili poslodavca

Dodajte komentar

Povezivanje poslodavaca i korisnika Programa stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem u drugom krugu počeo je juče.

Svi potencijalni korisnici Programa stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem koji su nakon prvog kruga elektronskog povezivanja poslodavaca i korisnika ostali nepovezani, odnosno bez mjesta za stručno osposobljavanje, imaju mogućnost da kroz drugi krug povezivanja u periodu od ponedjeljka 26. novembra (10 časova) do srijede 28. novembra (15 časova) biraju nekog od preostalih poslodavaca preko portala eUprave.

U prvom krugu su priliku za stručno osposobljavanje, u sedmoj generaciji, dobila su 3.174 visokoškolca, bez radnog iskustva u nivou obrazovanja. Oni su upareni sa izabranim poslodavcima.

Spisak visokoškolaca koji su dobili priliku u prvom krugu možete pogledati ovdje.

Stručno osposobljavanje korisnika traje devet mjeseci i priznaje se kao radno iskustvo u trajanju od 12 mjeseci i kao uslov je za polaganje odgovarajućeg stručnog ispita sa stečenim visokim obrazovanjem.

Prema analizi koju je sprovelo Ministarstvo prosvjete u saradnji sa Poreskom upravom, a koja se odnosi na prethodne godine realizacije Programa, oko 50 odsto korisnika Programa je nastavilo radni angažman.

Cilj Programa je da olakša prelazak mladih iz svijeta obrazovanja u svijet rada, kroz pružanje mogućnosti za dodatno sticanje znanja, vještina i kompetencija. Program treba da doprinese i smanjenju nezaposlenosti mladih, kao i da pruži smjernice ustanovama visokog obrazovanja u koncipiranju upisne politike.

Pravo na stručno osposobljavanje imaju lica sa stečenim visokim obrazovanjem koja nemaju radno iskustvo u određenom nivou obrazovanja i na evidenciji su Zavoda za zapošljavanje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *