Kazne u Rusiji za Facebook i Google jedan odsto godišnjeg prihoda

Rusija planira da nametne strože novčane kazne tehnološkim kompanijama koje ne poštuju ruske zakone, kažu za Rojters tri izvora upućena u te planove, čime je podignut ulog Kremlja u borbi s globalnim tehnološkim divovima poput Facebooka i Googlea.

Tokom posljednjih pet godina Rusija je uvela strože zakone za regulaciju interneta, kojima se zahtijeva da tražilice brišu neke rezultate pretraživanja, da usluge za slanje poruka dijele svoj ključ za šifriranje sa sigurnosnim službama, te da društvene mreže čuvaju lične podatke ruskih korisnika na servere unutar zemlje.

Planovi za uvođenje oštrijih kazni sadržani su u dokumentu koji je za konsultacije pripremila vlada ruskog predsjednika Vladimira Putina, a koji je poslan kompanijama te industrije, kako bi dobili povratnu informaciju, kažu tri izvora upoznata s nacrtom tog dokumenta.

Trenutno, jedini alat koji Rusija ima na raspolaganju kako bi osigurala sprovođenje zakona su novčane kazne, koje obično dosežu tek nekoliko hiljada dolara, ili blokadu uvredljive internetske usluge, što je opcija prožeta nizom tehničkih poteškoća.

Sada se predlaže da kompanija koja ne ispoštuje zakonska pravila podliježe novčanoj kazni u vrijednosti od jedan odsto godišnjeg prihoda te kompanije u Rusiji, prema izvorima i kopiji dokumenta koji je vidio Rojters. Kremlj nije odgovorio na zahtjev za komentarom.

Predstavnik regulatora državnih telekomunikacija, Roscomnadzora, Vadim Ampelonskij, izjavio je da ne može ništa komentarisati, jer ta agencija nije bila uključena u izradu zakona.

Roscomnadzor već je nekoliko puta optužio Facebook i Google da se ne pridržavaju ruskih zakona. Blokirao je pristup LinkedInu 2016. godine, a pokušao je to učiniti u aprilu i usluzi za šifrirano slanje poruka Telegram.

Googleov predstavnik u Rusiji odbio je da komentariše optužbe ili predlog novih novčanih kazni, a ni direktor Facebooka i Telegrama.

Baš kao i zakonodavci i službenici u SAD-u i EU, Rusija se bori s izazovom na koji način ograničiti snagu tehnoloških kompanija koje su prikupile veliko bogatstvo i goleme baze podataka.

Predlog nametanja plaćanja kazni u visini od 1 odsto godišnjeg prihoda ostvarenog u Rusiji može dovesti do znatnih novčanih kazni. Na primjer Googleova ruska podružnica u 2017.godini imala je prihod od 45,2 milijarde rubalja (687 miliona dolara), prema SPARK bazi podataka koja prikuplja podatke iz poslovnih registara.

Prema predloženim izmjenama i dopunama, tehnološke kompanije bi mogle biti i više puta terećene novčanim kaznama, za svaki put kad se utvrdi da su počinile prekršaj.

Za uporedbu, prema sada važećem zakonu, maksimalna kazna s kojom se Googlee u Rusiji može suočiti oko trenutno aktualnog slučaja je 700.000 rubalja (10.595 dolara). Taj slučaj odnosi se na optužbe da Googlee, u vlasništvu Alphabet Inc-a, nije udovoljio zahtjevima za uklanjanjem rezultata pretraživanja određenih organizacija čije su aktivnosti u Rusiji zabranjene.

Check Also

Monteput i IRF potrisali ugovor o kreditu za izgradnju elektro napajanja za autoput (video)

Kompanija Monteput potpisala je sa Investiciono razvojnim fondom (IRF) ugovor o kreditu za izgradnju elektro …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *