Investitori zainteresovani za izgradnju solarne elektrane na Veljem brdu

Dodajte komentar

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić juče se sastala sa gradonačelnikom Podgorice dr Ivanom Vukovićem u cilju unapređenja dalje saradnje Glavnog grada i Ministarstva.

Teme koje su bile predmet današnjeg susreta odnosile su se na biznis zone u Glavnom gradu, projekat energetske efikasnosti kao i na interesovanje za gradnju solarne elektrane na Veljem brdu.

U kontestu razgovora o biznis zonama govorilo se o definisanju optimalnih zakonskih okvira koji uređuju ovu oblast kao i o redefinisanju postojećih.

Ministarstvo ekonomije je u 2016. godini donijelo Uredbu o biznis zonama koja jasno definiše model osnivanja, uspostavljanja, upravljanja, uređivanja i popunjavanja biznis zona. S tim u vezi, a u cilju prevazilaženja potencijalnih prepreka, u periodu do kraja godine je planirana intenzivna saradnja predstavnika Glavnog grada i Ministarstva ekonomije.

Takođe, u toku sastanka se govorilo se o Projektu Ministarstva ekonomije pod nazivom “Energy wood”, koji je proširen i nosi novi naziv “Energetski efikasan dom” a koji se odnosi na energetsku rekonstrukciju javnih objekata. Ovim Projektom je rekonstruisan veliki broj objekata.

Za izgradnju solarne elektrane na Veljem brdu investitori već izvjesno vrijeme pokazuju interesovanje. Taj projekat bi se radio po principu realizacije projekta SE na Briskoj Gori, a koji se pokazao kao izuzetno atraktivan i kao takav privukao pažnju reputabilnih investitora. Takođe, ovaj unaprijeđeni koncept potvrđuje ispravno vođenje politike Vlade Crne Gore, a sve u cilju povećanja zaposlenosti, održivog i efikasnog korišćenja prirodnih potencijala, sigurnijeg i kvalitetnijeg snabdijevanja građana električnom energijom. Važno je podsjetiti da ovaj koncept podrazumijeva privlačenje investitora koji su spremni da prihvate tržišni rizik i investitciju realizuju bez finansijskih podsticaja“, saopšteno je iz Glavnog grada.

Gradonačelnik je pokrenuo temu grijanja u glavnom gradu kao i njenom uticaju na životnu sredinu i predložio da se u narednom periodu zajednički radi na popravljanju trenutne situacije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *