Zakon o useljavanju stranaca u Njemačku udar na crnogorske poslodavce

Dodajte komentar

Iz nevladine organizacije “Euromost” upozorili su na novi nacrt Zakona o useljavanju stranaca u Njemačku, koji su usvojili ministri rada, privrede i unutrašnjih poslova te zemlje. Radi se o zakonu, koji bi prema najavama, trebalo u decembru da bude usvojen u njemačkom parlamentu, nakon čega će stupiti na snagu početkom Nove godine.

Iz NVO “Euromost” tvrde da će zbog novih zakonskih rješenja na hiljade crnogorskih građana, nakon Nove godine, krenuti prema Njemačkoj u potrazi za poslom. Među njima će biti i zaposlenih u zdravstvu i drugim kompanijama u Crnoj Gori. To će, navode, biti svojevrstan udar na pojedine poslodavce, koji će ostati bez dijela zaposlenih. Novim zakonom prilikom zapošljavanja prednost neće imati Njemci i osobe iz zemalja Evropske unije. Kvalifikovani radnik će po dolasku u Njemačku imati radnu i boravišnu dozvolu na određeni vremenski perod. Ovo pravilo će kao probno važiti za period od pet godina, prenijeli su mediji u regionu.

Na osnovu novog zakona, ubuduće je moguće doći u Njemačku i tražiti posao i to u periodu od šest mjeseci. Za to vrijeme, osoba koja traži posao neće imati pravo na socijalnu pomoć. Dakle, moraće sama da brine o troškovima boravka u Njemačkoj. Novim pravilima je predviđena i mogućnost dobijanja dozvole boravka, ukoliko je pronađen poslodavac, ali je potrebno da obavi doškolovavanje zaposlenog.
U tom slučaju potrebno je dobro poznavanje njemačkog jezika i dokaz da radnik može sam sebe da izdržava. Takođe, biće i ubrzan proces priznavanja diploma, u periodu od dvije do četiri sedmice.
Njemačkoj trenutno nedostaje 1.200.000 radnika. Najviše zaposlenih je potrebno u institucijama za njegu starih lica, gdje trenutno nedostaje 25.000 radnika. Tu su još i zdravstvo i informatika. Tražena su i zanimanja sa srednjom stručnom spremom, kao što su zanatlije, gdje nedostaje 250.000 radnika, a među njima su i vozači.

Prema podacima NVO “Euromost”, novi nacrt zakona će obezbijediti radnicima iz zemalja koje nijesu članice Evropske unije (EU) da mnogo lakše dođu do posla u Njemačkoj.

“Ovaj zakon treba da se usvoji u njemačkom parlamentu 19. decembra i, prema svemu sudeći, trebalo bi da stupi na snagu od 1. januara. Prema našim podacima, ovo će biti dosad najmasovniji odlazak crnogorskih građana, posebno mladih. Takođe, ukoliko ovaj zakon počne da se primjenjuje u Njemačkoj, u Crnoj Gori će za godinu, duplo više da se poveća potražnja za radnicima, kao što se trenutno dešava u Češkoj, jer će mnogi napustiti sadašnje poslove zbog male zarade u našoj državi”, saopštili su iz NVO “Euromost.

Dodali su da će odlazak radno sposobnih, posebno onih koji su negdje zaposleni u privredi, dosta uticati i na samu privredu Crne Gore.

“Euromost već prati napuštanje jednog broja radnika u jednoj privatnoj kompaniji koja se bavi proizvodnjom, koji upravo idu ka državama EU. Prema njihovim izjavama i u komunikaciji sa njima smo saznali da su razlog napuštanja kompanije, koja je jako bitna za sjeverni region, male plate i nepoštovanje Zakona o radu. Njihov odlazak je već uticao na proizvodnju u ovoj kompaniji”, navode iz “Euromosta.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *