Skijanje od 15. decembra, cijene kao lani

Dodajte komentar

Na durmitorskim skijalištima Savin kuk i Javorovača obavljene su sve pripreme za zimsku sezonu, kazali su “Vijestima“ izvršni direktori Turističkog centra “Dumitor“ Milutin Tomić i Ski-centra “Javorovača“ Vuk Popović.

Saopštili su da su završene i administrativne procedure i da se čeka snijeg.

Na Savinom kuku sezona će zvanično početi 15. decembra, a cijene su kao i lani. Jednodnevni ski-pas koštaće 12, a dvodnevni, u februaru i martu – 20 eura. Petodnevni će koštati 50 eura, sedmodnevni tokom januara 70, a u naredna dva mjeseca 60 eura. Desetodnevni ski-pas u januaru će koštati 100, a u februaru i martu 80 eura. Poludnevni je 8 eura, koliko je i dnevni dječji. Šest eura koštaće noćno skijanje, dok je cijena sezonskog ski pasa 150 eura. Za domicilno stanovništvo sezonski ski-pas košta 100 eura. Djeci iz opštine Žabljak, nacionalnoj ski reprezentaciji i pripadnicima Gorske službe spašavanja, i ove sezone skijanje je besplatno. Turistička vožnja žičarom košta 7 eura za odrasle, a četiri za djecu.

Nema ničeg novog ni po pitanju ski-infrastrukture, pa će ljubiteljima zimskih sportova biti ponuđen isti sadržaji kao i lani.

Na Savinom kuku čekaju optimalnu temparaturu vazduha, kako bi aktivirali dva uređaja za proizvodnju vještačkog snijega koje su dobili na korišćenje od Olimpijskog centra “Jahorina“.

Tomić kaže da će topovi djelovati na stazi “Snoubord“ i da će se vodom snabdijevati iz njihove kaptaže.

“U funkciji će biti dvije dvosjedne žičare, tri-ski lifta i jedan dječji, koji opslužuju oko pet kilometara skijaških staza namijenjenih za alpsko skijanje i snoubord. Raznovrsnost staza, od onih najtežih namijenjenih naprednim skijašima i onim koji teže ekstremnom skijanju pa do početnika i djece. Tu je i staza za hodanje na krpljama dužine 6,5 kilometara koja kroz šumovite predjele povezuje skijalište Savin kuk i Crno jezero, kao i staza za nordijsko skijanje u podnožju skijališta… Radiće i škola skijanja. U ponudi je i iznajmljivanje ski-opreme”, rekao je Tomić.

Pojasnio je da se do skijališta može doći i novoizgrađenom saobraćajnicom i da je ljetos uređen i parking.

Ističe da se proteklog ljeta dosta radilo na ski-stazama.

“Nasute su velike količine materijala ispod Malog derneka čime je riješen jedan bezbjednosno problematičan dio na stazi. Dosta je urađeno i na stazama na Velikom derneku i u Koritima. I tamo su popravljana kritična mjesta i izvršeno ozelenjavanje staza”.

Gradsko skijalište Javorovača, koje raspolaže sa dva ski-lifta, po jednim za odrasle i djecu, počinje sa radom 20. decembra, a prvi organizovani gosti biće djeca predškolskog uzrasta iz Kule, kaže Vuk Popović.

“Dnevni ski-pas koštaće 8, a za djecu 5 eura, koliko je i cijena noćnog skijanja. Radiće i škola skijanja. I ove sezone organizovaćemo seriju ski-kampova. Za sedam dana trajanja kampa kompletan aranžman sa smještajem i ishranom košta 275 eura po osobi. Već su ugovoreni aranžmani sa grupama posjetilaca iz Dubrovnika”.

Prema tradiciji, sa otvaranjem sezone skijanja, na Žabljaku, počeće i predsezonski semimar MASI asocijacije ski-pedagoga koji će se 22. i 23. decembra održati na Savinom kuku. O. P.

U Kolašinu spremni, nema poskupljenja

U Ski-centru Kolašin 1450 zimska turistička sezona počeće sredinom decembra, a cijene će biti iste kao i lani.

Direktorica Dijana Bulatović kazala je da će jednodnevni ski-pas za odrasle biti 15, za djecu 11, a za seniore 12 eura.

Istakla je da su završene sve pripreme na stazama, žičarama i ski-liftovima i da spremno dočekuju zimu.

“Očistili smo i uredili staze. Servisirine su žičare i ski-liftovi. Mehanizacija za održavanje staza je servisirana. Očekujemo snježne padavine već tokom naredne sedmice, pa se nadamo da će sredinom decembra, kada je planiran početak sezone, snijega biti dovoljno. Podsjećam da imamo i sistem za vještačko osnježivanje, pa ćemo i tu mogućnost koristiti ukoliko ne bude dovoljno snijega“.

Gosti će moći iznajmljivati ski-oprema i koristiti depo, po cijenama koje su nepromijenjene, kao i za ski-školu.

Bulatović kaže da tradicionalno računaju na domaće, ali i inostrane goste i da očekuju uspješnu sezonu, kakva je bila i prethodna.

Podsjetila je da Ski-centar Kolašin 1450 ima 16,5 kilometara staza, koje su klasifikovane i obilježene kao lake, srednje teške i teške, što omogućava da ih koriste i početnici, ali i najzahtjhevniji skijaši.

Planirano je da tokom predstojeće sezone budu u funkciji ski-liftovi “Ključ“ i “Jezerine“, kao i žičare “Ćupovi“ i “Vilina voda“ čiji je kapacitet oko 5.500 skijaša na sat.

Izvor: Vijesti online

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *