Porsche uštedama do dodatnih šest milijardi eura profita

Dodajte komentar

Njemački proizvođač sportskih automobila Porsche želi da poveća profit grupe. U narednih osam godina kompanija planira postepeno da poveća profit za šest milijardi eura kroz smanjenje troškova.

Dobit (prije oporezivanja, kamata i amortizacije / Ebitda) trebalo bi svake godine da se povećava za oko 750 miliona eura, izvijestila je novinska agencija Bloomberg.

Podružnica Volkswagena želi da ispuni zahtjeve Grupe za povraćaj na prodaju od 15 posto. Ovo bi se trebalo postići kroz povećanje efikasnosti i veći doprinos od novog poslovanja.

Sa uštedama Porsche želi da apsorbuje povećanje troškova, što bi bilo posljedica prelaska na električne automobile, izvještava Bloomberg. “Taycan” sa četiri vrata, koji dolazi na tržište sljedeće godine, košta od 6000 do 10.000 eura više nego uporedivi automobil sa benzinskim motorom. Troškovi neće biti preneseni na kupce.

Portparol Porschea nije želio da komentariše informacije o izvještaju.

U proteklih godinu dana, najprofitabilnija podružnica VW-a ostvarila je operativni profit od 4,1 milijarde eura sa prometom od 23,5 milijardi eura. To je jednako povratu od više od 17 procenata.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *