Naslovne strane dnevnih novina za 26. novembar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Pobjeda

U Podgorici, Danilovgradu i Cetinju potrošeno 39 odsto struje

Korisnici elektrodistributivnog sistema su u oktobru preuzeli ukupno 187.514.970 kilovata električne energije, što je sedam odsto manje u odnosu na septembar, saopšteno je iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema. Najviše električne energije, gotovo 39 odsto, distribuirano je korisnicima na području Podgorice, Danilovgrada i Cetinja. Očitano je 358.137 mjernih mjesta, ili 91 odsto od ukupnog broja.

Očekuju da će do ljeta rasprodati Soho siti

Istraživanja Soho grupe pokazala su da će u narednih pet do 10 godina u Crnoj Gori biti još jedan ekonomski bum, saopštio je vlasnik te kompanije Rade Vujačić. -Posljednjih nekoliko godina sarađujemo sa par jakih konsultantskih kuća iz SAD i Velike Britanije, sa kojima istražujemo tržište i pravimo planove za buduća ulaganja u Crnu Goru. Po našim istraživanjima, svijetla je budućnost narednih pet, deset godina u Crnoj Gori, biće jedan ekonomski bum, a mi ćemo biti jedan od učesnika tog ekonomskog buma naveo je Vujačić.

Ojačane finansije, podstaknut snažan ekonomski rast

U prethodne dvije godine ojačanaje stabilnost javnih finansija i podstaknut ekonomski rast kojije, prema podacima Monstata, u prošloj godini iznosio 4,7 odsto, a u prvoj polovini tekuće 4,8 odsto, štoje najviša stopa rasta u zemlji od 2009, kazali su Pobjedi iz Ministarstva finansija.

Vijesti

Dnevne novine

Ove godine izdato 249 građevinskih dozvola

Od početka jula do kraja septembra u Crnoj Gori je izdato 55 građevinskih dozvola i prijava radova, pokazuju preliminarni kvartalni podaci Zavoda za statistiku – Monstat. Kako se navodi u saopštenju, od ukupnog broja izdatih građevinskih dozvola i prijava radova, na fizička lica se odnose 22, dok se na pravne subjekte odnosi 33.

Vjetroelektrane za sigurnije snabdijevanje

Vjetroelektrane na Možuri biće priključene na mrežu do kraja ovog mjeseca, što će značajno doprinijeti sigurnosti snabdijevanja električnom energijom, najavila j e juče ministarka ekonomije Dragica Sekulić. “Mi smo 2016. godine imali četiri milijarde eura bruto društvenog prihoda, a godinu kanije ekonomski rast bio je 4,7 odsto, što znači da smo proizveli još 300 miliona. I ove godine imamo rast. Uz to, bilo koja proizvodnja značajno doprinosi ekonomskom rastu”, dodala je tokom gostovanja na RTCG.

Korisnici potrošili 187,5 miliona kWh

Korisnici elektrodistributivnog sistema u oktobru su preuzeli ukupno 187.514.970 kilovat časova (kWh) električne energije, ili oko sedam odsto manje spram septembra, saopšteno je iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS). “Prethodnog mjeseca je očitano ukupno 358.137 ili 91 odsto mjernih mjesta, a procenat očitanosti na mjestima sa elektronskim brojilima je 98,5 odsto”, precizirali su iz CEDIS-a.

Dan

Gubici na mreži koštali građane 14,4 miliona

Gubici u distributivnom sistemu prošle godine su iznosili 14,96 odsto, dok su gubici u prenosnom sistemu činili 3,52 odsto bruto domaćeg konzuma, pokazuju podaci Regulatorne agencije za energetiku (RAE). Gubici u prenosnom sistemu kojim upravlja Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) nijesu prelazili dozvoljenu granicu od 3,73 odsto, dok su gubici u distributivnom sistemu značajno iznad 8,43 odsto dozvoljenih gubitaka. Distributivni sistem kontroliše Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS).

Sprema se udar na crnogorske poslodavce

Iz nevladine organizacije “Euromost upozorili su na novi nacrt Zakona o useljavanju stranaca u Njemačku, koji su usvojili ministri rada, privrede i unutrašnjih poslova te zemlje. Radi se o zakonu, koji bi prema najavama, trebalo u decembru da bude usvojen u njemačkom parlamentu, nakon čega će stupiti na snagu početkom Nove godine. Iz “Euromosta tvrde da će zbog novih zakonskih rješenja na hiljade crnogorskih građana, nakon Nove godine, krenuti prema Njemačkoj u potrazi za poslom.

Industrijski proizvodi za izvoz skuplji

Podaci Zavoda za statistiku pokazuju da su cijene proizvođača industrijskih proizvoda za izvoz u Crnoj Gori u oktobru bile u prosjeku više 0,4 odsto u odnosu na septembar. Izvozne cijene industrijskih proizvoda su u oktobru u odnosu na isti mjesec prošle godine bile niže 1,4 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *