Kompanija VOLI počela probnu proizvodnju iceberg salate u Šasu

Dodajte komentar

Kompanija Voli je na svom poljoprivrednom imanju u Šasu u saradnji sa Iceberg Salat Centrom iz Surčina započela sredinom septembra oglednu proizvodnju iceberg salate na ukupnoj površini od 2 hektara.

Kako su naveli u saopštenju, prva sadnja rasada je bila polovinom septembra i nakon toga, sukcesivno na svake dvije sedmice se sadi površina od 0,2 ha na otvorenom polju.

”Na ovaj način želimo saznati u kom vremenskom periodu je najbolje i najpogodnije izvesti sadnju kako bi dobili najkvalitetniji proizvod koji je veoma specifičan i zhtjevan kada je proizvodnja u pitanju. Ova vrsta salate se proizvodi uglavnom u Španiji, Italiji i Turskoj. Bilo je više pokušaja uzgoja u našem regionu, ali se nije postizao zadovoljavajući kvalitet. Crna Gora ima sve preduslove za proizvodnju ove salate kako u jesenjim uslovima u primorskom dijelu tako I tokom ljetnjeg perioda na većim nadmorskim visinama. Zajedničikim radom tehnologa iz Iceberg salat Centra koji prate sve faze proizvodnje i agronomske ekipe iz Volija dobili smo proizvod koji je ubran i izvežen za Srbiju u količini od 5.000 kilograma. U pitanju je viskokvlitetni proizvod, prilikom čijeg uzgoja su ispoštovani svi potrebni standardi proizvodnje, transporta i izvoza’‘, navedeno je u saopštenju.

Salata je pri berbi bila težine od 530-560 g i odmah nakon branja je upućena u LDC Voli na dodatno rashlađivanje na temperaturi od 2-4 stepena Celzijusa što je redovan postupak koji je potreban radi očuvanja svježine i hrskavosti proizvoda.

”Vremenski period od sadnje rasada do izvoza je 65 dana. Planirano je da se na svakih 14 dana će se vrši berba i izvoz iceberg salate koja ima sve preduslove da zauzme veće poljoprivredne površine u proizvodnji, kako na poljoprivrednom imanju u Šas tako i kod drugih poljoprivrednih proizvođača. Potražnja za salatom ove vrste je u prethodnom periodu doživjela ekspanziju. Iceberg salata, u prevodu ledeni brijeg, ime je dobila zbog toga što se nekada transportovala u drvenim kutijama prekrivenim ledom”, navode u saopštenju.

Hrskava je, ima kompaktnu glavicu svjetlo zelene boje, može duže da ostane duže svježa u odnosu na druge vrste salata, objasnili su iz kompanije Voli.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *