Izložba radova umjetnice Anastasije Kostić u Prostoru za umjetnost SGBM

Dodajte komentar

U Prostoru za umjetnost u upravnoj zgradi Societe Generale banke Montenegro otvorena je izložba pod nazivom “MY SELF(IE)” umjetnice Anastasije Kostić.

Izloženo je pet umjetničkih djela – portreta, o kojima je umjetnica izjavila:

   „Portret osim što je reprezent spoljašnosti čovjeka, sadrži i vizuelne fragmente psihološke osobenosti portretisanih osoba, i upravo me ta činjenica inspirisala na istraživanje i uspostavljanje odnosa između portreta u slikarstvu i „selfi-ja“ kao savremene, široko raspostranjene verzije fotografskih portreta. Radeći kroz medijum slikarstva nastojala sam da predstavim individualnu svijest osoba kroz njihove selfije, dodajući pritom vizuelne elemente koji predstavljaju filtere (ilustrativne segmente koje korisnici sami ubacuju preko svojih selfija i fotografija) podvlačeći time pitanje autocenzure i određenog „image buildinga“ u virtuelnom svijetu. Upravo taj trenutak u kom se i portet izmješta iz prirodne realnosti u virtuelnu, u kom se one njegove psihološke osobenosti mijenjaju opcijama koje nudi softver uređaja, i pretaču u vještačku konstrukciju je trenutak, nov, savremen, u kom se podiže novi sprat tumačenja i značenja portreta. Koliko korišćeni filteri i unijete korekcije definišu prirodnu individualnost subjekta, koliko su one doslovan prikaz nečijeg unutrašnjeg portreta? Da li na osnovu izmjena, na osnovu ubačenih elemenata od strane kreatora selfija možemo tumačiti njegovu percepciju sopstva? Da li na taj način dobijamo sasvim novu dimenziju predstave psihološke crte ličnosti? Šta govori taj raskorak između onog što jesmo i kakvim se želimo predstaviti?

Put od prihvatanja impulsa popularne, savremene kulture odnosno društva, do ideja koje preispituju značenje portreta virtuelnog, slikarskog, životnog izveo me do djela koja sačinjavaju ovu izložbu. Selfije svojih prijatelja prenijela sam i preoblikovala kroz svoje estetske okvire i izraz, dobivši portete koji su odraz lika i ličnosti i koji izoštravaju taj gore pomenuti trenutak u kom portret prelazi iz prirodne realnosti u virtuelnu. Tretiranje simbola, ubačenih elemenata čistim, jasnim nanosima boje nasuprot neobuzdanim, slobodnim potezima koji kreiraju kožu lica, pojačava taj osjećaj jaza, raskoraka između željenog i mogućeg, stvarnog i virtuelnog.“

Biografija:

ANASTASIJA KOSTIĆ rođena je 1991. godine u Podgorici. Magistarske studije završava na Fakul­tetu likovnih umjetnosti Cetinje – odsjek Slikars­tvo, u klasi profesora Ratka Odalovića. Dobitni­ca je stipendije za istraživanje na magistarskim studijama na Middlesex University London, UK. Osnovne studije je završila na FLU Cetinje, ods­jek – Grafički dizajn, i Ecole Nationale Supérieure d’Art de Nancy u Francuskoj, na odsjecima Art i Komunikacije. Izlagala je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

NAGRADE

  1. FLUID dizajn forum #01/2013 – nagrada za najbolji art časopis, Cetinje, Crna Gora
  2. Nagrada za sliku „Paper Moon“ (na izložbi „Susreti“) Ekonomski fakultet Univerziteta Crne Gore, Podgorica, Crna Gora
  3. Nagrada Fakulteta likovnih umjetnosti Cetinje „Jelena Karadžić-Anita Bućin“ za najbolji crtež – studiju

Trenutno je uključena u PROJECT 365, gdje svakodnevno na svojim društvenim mrežama obja­vljuje po jedno umjetničko djelo.

Umjetnicu možete kontaktirati i putem društvenih mreža – Instagram: anastasijakostic.art i Facebook: Anastasija Kostic ART

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *