Od 2019. prenos i distribucija skuplji 0,78 odsto

Dodajte komentar

Cijene korišćenja prenosnog i distributivnog sistema električne energije, koju će plaćati domaćinstva u narednoj godini će biti veća za 0,78 odsto u odnosu na ovogodišnju, saopšteno je Pobjedi iz Regulatorne agencije za energetiku (RAE). Elektroprivreda još nije utvrdila cijenu električne energije za domaćinstva za narednu godinu, a iz RAE su saopštili da je elektroenergetska kompanija dužna da do sredine narednog mjeseca objavi cijene električne energije za 2019. godinu.

“Cijene korišćenja prenosnog i distributivnog sistema električne energije utvrđene su odlukom RAE iz 2016. koja se odnosi na trogodišnji regulatorni period od 2017. do 2019. Cijena korišćenja sistema koju će plaćati domaćinstva sa dvotarifnim mjerenjem u narednoj godini je za 0,78 odsto veća u odnosu na cijenu iz prošle godine, dok je cijena gubitaka u narednoj godini za 0,49 odsto manja u odnosu na cijenu iz ove godinu”, kazali su Pobjedi iz RAE.

Nova zakonska regulativa podrazumijeva da se od 1. januara prošle godine cijena električne energije za distributivne potrošače formira na osnovu tržišne cijene sa referentne energetske berze u Budimpešti (HUPX), uz određena ograničenja.

Iz EPCG je prije nekoliko dana saopšteno da cijena struje u narednoj godini neće biti niža, pozivajući se na trenutnu cijenu električne energije na referentnoj berzi, koja je veća u odnosu na propisanu za ovu godinu.

Iz RAE su podsjetili da prognoza kretanja cijena električne energije nije u mandatu ovog regulatornog tijela.

“RAE prati ispunjenje uslova u pogledu poštovanja gornjih granica promjene cijene električne energije za domaćinstva i male kupce koji ne spadaju u kategoriju domaćinstva. Agencija po objavljivanju novih cijena električne energije za domaćinstva i male kupce koji ne spadaju u kategoriju domaćinstava od strane snabdjevača vrši ocjenu poštovanja gornjih ograničenja”, objasnili su iz RAE.

Zakonom o energetici je propisano da cijena električne energije za domaćinstva može biti povećana maksimalno šest odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *