Goldman Sachs: Dionice nisu profitabilne, okrenite se gotovini

Dodajte komentar

Investiranje u američke dionice iduće godine neće biti profitabilno, sugeriše prognoza banke Goldman Sachs, već se treba okrenuti – gotovini.

O službenim prognozama za klijente objavljenima ove nedjelje Goldman Sachs predviđa da će dionički indeks S&P 500 krajem iduće godine dostići 3000 bodova, što bi bio rast od pet posto ako se obistine prognoze o završetku ove godine na 2850 boodva.

Inače, S&P 500 u srijedu se zaustavio na 2649 bodova i za ovu godinu je u minusu od 0,9 posto. Međutim, rast cijena dionica snažno zavisi od carinskog rata SAD-a i Kine.

Ako američka vlada uvede carinu od 25 posto na cjelokupni uvoz iz Kine, negativni uticaj na zaradu kompanija biće značajan. Šanse da S&P 500 dohvati 3000 bodova Goldman je postavio na 50 posto dok 30 posto šanse ima scenario s indeksom na 2500 bodova.

Za 3400 bodova tek je 20 posto šansi. U divu s Wall Streeta savjetuju klijente da kupuju dionice kompanija sa stabilnim poslovanjem i prihodima.

Među takve dionice ulaze Dollar Tree, Pepsi i BlackRock. Međutim, investitori, kako veliki, tako i mali, trebalo bi da počnu da se okreću gotovini.

“Gotovina će predstavljati konkurentnu klasu imovine dionicama nakon dugo godina”, smatraju u Goldmanu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *