Niske kamate i dug rok otplate glavni izvor rasta kreditne aktivnosti u Hrvatskoj

Dodajte komentar

Gotovinski neosigurani krediti gradjanima, s niskom kamatom i na relativno dug rok glavni su izvor rasta kreditne aktivnosti banaka u Hrvatskoj.

Hrvatska narodna banka (HNB) će pojavu pratiti, a u slučaju potrebe ne isključuju se ni mjere za suzbijanje tog rasta, izjavio je guverner HNB Boris Vujčic.

On je novinarima u Zagrebu rekao da banke koriste algoritam vještačke inteligencije za utvrdjivanje kreditnog boniteta klijenta pa kredit može da se uzme online putem i da na račun legne za 30 minuta i bez ikakvog obezbjedjenja.

Gotovinski neobezbedjeni kreditom dodjeljuju se i do iznosa od 300.000 kuna, na rok i do 10 godina.

Kamate su nikad niže, rekao je Vujčić. Iznose izmedju 6,17 i 8,9 odsto.

Podsticaj zaduživanju gradjana daje rast plata i zaposlenosti, ali i nestašica radne snage i bolja perspektiva na tržištu rada čine da kreditni potencijal i optimizam potrošača rastu.

Ukupan iznos ovih kredita na kraju septembra ove godine je 122,6 milijardi kuna ili 3,6 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Mnogo brže su ove godine rasli gotovinski krediti u kunama (+13,9%) i iznosili su ukupno 69,2 milijarde kuna, dok je iznos kredita u stranoj valuti smanjen (-4,8%) i iznosio je 59,6 milijardi kuna.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *