Ivan Radulović novi izvršni direktor Savjeta stranih investitora Crne Gore

Dodajte komentar

Godišnja skupština Savjeta stranih investitora Crne Gore održana je 21. novembra u Podgorici, u Hotelu CentreVille.

Sjednicom je predsjedavao predsjednik Savjeta Christoph Schoen (izvršni direktor Addiko banke) koji je u prvom dijelu sjednice zajedno sa izvršnom direktoricom, Marijom Šuković, predstavio glavne aktivnosti i dostignuća Savjeta u predhodnoj godini, finansijsku održivost Savjeta, nove članove koji su tokom 2018. godine postali dio ove zajednice, kao i najvažnije planirane aktivnosti za 2019. godinu.

Ocijenjeno je da je tokom 2018. godine Savjet učestvovao u velikom broju aktivnosti koje su se odnosile na poboljšanje poslovnog ambijenta u Crnog Gori, bilo kroz direktnu komunikaciju sa predstavnicima Vlade, kroz podršku zajedničkih inicijativa udruženja koje predstavljaju privredu, ili putem saradnje sa međunarodnim institucijama koje analiziraju stanje u ovoj oblasti.

“Poseban predmet pažnje na ovogodišnjoj Skupštini bila je diskusija posvećena promociji i prepoznavanju sektora informacionih i komunikacionih tehnologija (ICT) kao rastućeg potencijala za Crnu Goru i ICT solucija kao polaznih osnova za dalji razvoj u svim sektorima. Zaključeno je da digitalizacija predstavlja odgovornost i državnog i privatnog sektora u kreiranju senzibilnog i pametnog okvira za omogućavanje digitalne transformacije. Ovom prilikom članovi Savjeta ponudili su punu podršku Vladi u tom procesu”, navodis e u saopštenju.

Savjet stranih investitora je u procesu prikupljanja podataka od strane članova Savjeta koji se odnose na ocjenu poslovnog ambijenta, a koji će biti obrađeni i publikovani u narednom izdanju Bijele knjige za 2017-2018, koje je planirano za prvi kvartal naredne godine.

“Bijela knjiga je svakako najvažnija publikacija Savjeta i ujedno najznačajniji input naših članova državnim organima, prvenstveno koje je oblasti potrebno reformisati i unaprijediti”, kazali su iz Savjeta stranih investitora.

U skladu sa Statusom i redovnom procedurom, održano je glasanje za novi jednogodišnji mandat menadžmenta Savjeta. Za članove Odbora direktora izabrani su: g-đa Nela Vitić (izvršna direktorica Ocean Montenegro), g. Pal Kovacs (izvršni direktor Crnogorske komercijalne banke), g. Antonis Semelides (izvršni direktor Jugopetrola) i g. Ivan Bojanović (izvršni direktor Saga Montenegro). Gdin Christoph Schoen (izvršni direktor Addiko Banke) reimenovan je za predsjednika Odbora direktora i predsjednika Savjeta i g. Pal Kovacs je reimenovan za člana Odbora direktora, dok je g. Ivan Radulović postavljen za novog izvršnog direktora Savjeta.

Kao poseban dio godišnje skupštine, Savjet je i ove godine imao čast da ugosti predsjednika Vlade Crne Gore, Duška Markovića, koji je na samom početku svog izlaganja čestitao novom rukovodećem timu Savjeta i izrazio zadovoljstvo da učestuje u radu godišnje skupštine. Premijer Marković izrazio je zadovoljstvo rezultatima koje je Vlada ostvarila u prvoj polovini mandata uz napomenu da su stabilizovane javne finansije, očuvana makroekonomska stabilnost i povećana investiciona aktivnost.

“Predsjednik Vlade je upoznao članove Savjeta sa rezultatima fiskalne konsolidacije, kao i budućim aktivnostima na implementaciji strukturnih reformi. Predstavio je tekuće razvojne projekte, naglašavajući da je Vlada posebno fokusirana na razvoj sjevernog regiona. Govoreći o planovima za budućnost, premijer je rekao da u 2019. godini neće biti novih mjera fiskalne konsolidacije i da će se u dijalogu sa zainteresovanim stranama, uključujući i Savjet stranih investitora, razmotriti mogućnost smanjenja poreskog opterećenja rada”, navodi se u saopštenju Savjeta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *