Usvojena deklaracija o Cijevni

Dodajte komentar

Skupština opštine Tuzi jednoglasno je usvojila deklaraciju o Cijevni, koja se odnosi na očuvanje rijeke, odlučeno je na jučerašnjoj sjednici.

Predstavnik predlagača Enis Đokaj (DUA) kazao je da u deklaraciji nema ništa političko, te da se inicijativa odnosi samo na očuvanje rijeke Cijevne, koje je u interesu svih građana Tuzi. – Očuvanje Cijevne je interes građana Tuzi. Skupština glavnog grada je prošle godine proglasila kanjon rijeke Cijevne spomenikom prirode.

Ova rijeka je od velikog značaja za poljoprivredu i snabdijevanje pitkom vodom velikog broja područja, poput Zatrijepča, Zatrijebačke Cijevne, Lovke i drugih. Zbog toga pozivam sve odbornike da podrže naš prijedlog – kazao je Đokaj. Odbornik Albanske alternative Nik Đeljošaj istakao je da je njegova partija u potpunosti za očuvanje i zaštitu rijeke Cijevne.

– Inicijativa je dobra za sve nas, ne samo za Malesiju. Svi smo mnogo vremena proveli na Cijevni, pa rijeka za građane ima i emotivan značaj. Svi treba da radimo na njenoj zaštiti. Cijevna je ekonomski resurs za opštinu Tuzi – kazao je Đeljošaj.

Odbornik DPS-a Halil Duković kazao je da opština Tuzi ili Malesija ne bi bili to što jesu da nije rijeke Cijevne.

– Ona je simbol bivstvovanja i jedna od najčistijih rijeka u Evropi. Crna Gora i Albanija su prijateljske države i ne sumnjam da će sačuvati Cijevnu. Apelujem na sve nas da je čuvamo, a to se posebno odnosi na one koji žive pored rijeke, oni treba da je čuvaju više od svih – kazao je Duković.

Odbornik Albanske alternative Smailj Čunmuljaj kazao je da područje Malesije ne bi bilo toliko lijepo bez Cijevne. Odbornici su na jučerašnjoj sjednici imenovali žiri za dodjelu nagrade opštine Tuzi, koja se dodjeljuje 15. decembra povodom dana opštine. Takođe, formirana je i komisija za dodjelu stipendija studentima i srednjoškolcima za 2018/19. godinu.

Prije nego što je formiran žiri za dodjelu nagrade opštine Tuzi, predsjednik Komisije za izbor i imenovanja Halil Duković tražio je od opozicionih stranaka da predlože jednog kandidata, kako bi se popunilo slobodno mjesto. On je tražio da to lice bude apolitično, odnosno da ne bude politički eksponirano.

U ime Demokratskog saveza Albanaca Ivan Ivanaj je predložio Nikolu Camaja, ali mu je ukazano da on ne može biti u žiriju, jer je politički eksponiran. Ivanaj je, potom, povukao prijedlog i sa partijskim kolegom Vaseljom Berišajem napustio sjednicu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *