Četrnaest kandidata za finansijskog savjetnika za prodaju Komercijalne banke

Na oglas koji je država raspisala za izbor finansijskog savjetnika za prodaju državnog udjela u Komercijalnoj banci prijavilo se 14 kompanija, saznaje portal eKapija u Ministarstvu finansija Srbije.

Rok za dostavljanje pisama o zainteresovanosti istekao je 12. novembra, a kako je rečeno za ovaj portal, u narednim danima će kompanijama koje su ušle u uži izbor biti dostavljen zahtjev za podnošenje ponuda.

– Očekuje se da izbor savjetnika bude okončan i da ugovor o konsultantskim uslugama bude potpisan do kraja godine – navode u ministarstvu i dodaju da se očekuje da javni poziv za privatizaciju bude objavljen do kraja juna, a da se transakcija završi do kraja naredne godine.

Poziv za finansijskog savjetnika je Ministarstvo finansija sredinom oktobra uputilo vodećim međunarodnim firmama koje, kako je navedeno, imaju značajno iskustvo u privatizaciji banaka i raspolažu timom iskusnih eksperata.

Država u Komercijalnoj banci ima udio od 41,74%, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) 24,43%, IFC 10,15% akcija, njemački DEG fond 4,6%, a švedski Svedfond 2,3% udela.

Planovi za prodaju Komercijalne banke postali su aktuelni još 2006. godine, posle prve dokapitalizacije banke od strane EBRD, a pre tri godine za privatizacionog savjetnika Komercijalne banke na tenderu je izabrana investiciona kuća Nomura International.

Check Also

Skupština akcionara CGES krajem juna o raspodjeli dobiti

Skupština akcionara Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), na kojoj će biti razmatrana odluka o raspodjeli prošlogodišnje …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *