Turci oporavili tržište nekretnina u Budvi

Dodajte komentar
Budva

Tokom ove godine u Budvi će biti prodato nekretnina u vrijednosti oko 130 miliona eura, što je najviše u posljednjih pet godina.

Da se tržište nekretnina preporodilo, potvrđuje i podatak da će ove godine, koliko je rebalansom predviđeno, u opštinsku kasu da se slije čak tri miliona eura na ime naplate poreza na nepokretnost. Ako se uzme da je ta cifra 80 odsto od naplaćenog ukupnog poreza, koliko zakonski pripada lokalnim upravama, stvarna naplata iznosila je oko 3,8 miliona eura.

Petina preostalog naplaćenog poreza ide u državnu kasu. Iako je prvobitno bilo planirano da će naplata iznositi 2,5 miliona eura, rebalansom je ta cifra „podignuta“ za pola miliona. Budva je tiime zadržala lidersku poziciju na obali, kada je riječ o biznisu sa nekretninama, ali i građevinskom, sudeći po gradilištima koja niču iz dana u dan.

Preporodu tržišta nekretnina svakako su doprinijeli kupci koji u proteklih godinu i po sve više dolaze iz Turske, a koji su tokom ove godine postali vlasnici više od stotinu nekretnina – stanova, poslovnih prostora i zemlje. Gotovo da nema stambene zgrade, luksuznog apartmanskog kompleksa, u kojima se na stanovima ili apartmanima nijesu uknjižili turski državljani. Firme koje su osnovali u Crnoj Gori, sve više se pojavljuju i kao investitori u građevinskom biznisu, o čemu svjedoči i interesovanje firme turskih biznismena da grade hotel na parceli ispred Jadranskog sajma.

U periodu od 2014. do 2017. Opština Budva je, prema podacima Ministarstva finansija, obračunala ukupno 9.043.237 na ime poreza na promet nepokretnosti.

Sudeći po podacima, najviše se prometovalo 2014, kada je obračunato na ime poreza na promet nepokretnosti 3.566.549 eura, odnosno zaključeno je 2.253 kupoprodajnih ugovora. Promet je bio nešto niži 2015. kada je obračunato poreza 2.552.135 eura, odnosno zaključena su 2.342 ugovora. Pad u prometu nekretnina vidljiv je 2016. kada je obračunat svega 1.070.081 euro na ime poreza, ali zaključeno je 2.399 ugovora. Oporavak u prometu nekretnina vidljiv je svakako 2017. kada je zaključen 2.221 ugovor i obračunato 1.854.472 eura na ime poreza.

To ipak nijesu precizni podaci, jer postoje i ugovori iz ranijih godina, kao i da u obračunatim iznosima ima i poreskih obveznika koji su oslobođeni plaćanja.

Kada je riječ o naplaćenim iznosima, oni premašuju iznose od obračunatog, imajući u vidu da su mnogi u ovom periodu izmirivali dugovanja iz ranijih godina, pa je tako u periodu od 2014. do 2017, Opština Budva na ime poreza na promet nepokretnosti inkasirala čak 12 miliona eura.

Gradnja i dalje unosan biznis

Da je stanogradnja i dalje unosan biznis svjedoči i broj zahtjeva koji se podnose budvanskom Sekretarijatu za urbanizam i glavnom gradskom arhitekti za dobijanje urbanističko-tehničkih uslova, a potom i saglasnoti na idejne projekte, kako bi mogli da grade. A grade se stambene zgrade, apartmanski kompleksi, vile, kao i kondo, apart i luksuzni hoteli, manji i veliki.

Gradnja je doprinijela da će ove godine biti naplaćeno i nevjerovatnih deset miliona eura na ime komunalija. Treba imati u vidu da je u protekle dvije godine uveden moratorijum na gradnju na najatraktivnijim djelovima Budve i Petrovca, onima uz obalu. I pored toga, naplata komunalija raste, pa je samo u protekla dva mjeseca zaključeno ugovora u vrijednosti većoj od tri i po miliona eura.

Izvor: Vijesti online

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *