Hladan tuš za korisnike kredita u švajcarskim francima i u Sloveniji

1 komentar

Banke u Sloveniji su u pravnoj bici protiv dužnika u švajcarskim francima izvojevale presudnu pobjedu.

Vrhovni sud odbio je reviziju, koju su pred najvišom sudskom instancom – Vrhovnim sudom, u tužbi protiv jedne od banaka zahtijevali imaoci kredita.

Senat Vrhovnog suda je presudio da je u tom slučaju objašnjavajuća dužnost banke pravilno i pošteno vođena. Drugim riječima, na razumljiv način, banka je prosječnom potrošaču objasnila rizike i koristi od zaključivanja kreditnog ugovora u švajcarskim francima.

Ovo je jedan od slučajeva na sudu jer je Narodna banka Švajcarske početkom 2015. godine ukinula gornju granicu vrijednosti švajcarske valute na 1,20 franaka za euro, što je snažno pogodilo dužnike u švajcarskim francima.

Budući da ne postoje sistematski aranžmani o pitanju kojeg vodi Udruženje Franak, sudovi rješavaju pojedinačne slučajeve tužbi banaka.

Vrhovni sud je u obrazloženju svoje odluke, između ostalog, naveo da je suština presude Evropskog suda pravde u slučaju Andriciuc ili u slučaju rumunskih zajmoprimaca, u kojima su iznesene smjernice za procjenu adekvatnosti ispunjenja objašnjavajuće dužnosti, prije svega u tome da stepen informisanja potrošača mora dostići određeni intenzitet ali ne i u propisivanju tačnog načina informisanja.

Napomenuli su da u vrijeme sklapanja takvih ugovora ni slovenačko ni pravo EU nisu nalagali tako specifične zahtjeve.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *